Чудна история: една трева плюс една правописна грешка

Спанакът е род "тревисти растения" и принадлежи към семейството на ряпата. Това растение, произхождащо от югозападна Азия, е с добре установена употреба в много страни по света, включително и в българската национална кухня.

Въпреки че наред с копривата е толкова познат като една от първите "треви", с които се "хващаме за зелено" в края на зимата, може би най-хубавото нещо, което се е случвало на спанака, е Попай Морякът.

Много майки биха потвърдили, че преди Попай, трудно са успявали да убедят децата си да опитат от вкусната им спаначена супа, докато, след появата на този герой, нещата драматично са се променили.

Защо смятаме спанака за толкова полезен?
В популярната теория, спанакът е богат източник на желязо. В действителност обаче, в 60 г задушен спанак се съдържат едва 1.9 мг желязо.
По материали на Световната Здравна Организация нормалният дневен прием в хранителен порцион трябва да съдържа от 10 до 30 мг желязо, като от тях, при нормални условия, се усвояват само 10% (1 - 3 мг дневно).
Както разбирате, става въпрос за такива количества, които няма как да получите от порция спаначена манджа, а само ако решите да "опасете" спаначена плантация.
Желязото става токсично, когато е в количество по-високо от 20 мг на всеки килограм от теглото на човек - нива, които трудно ще постигнете при нормални условия и хранителен режим.

Истината е, че спанакът наистина съдържа повече желязо от другите листни зеленчуци (без копривата), но смешното е, че мита за силата на спанака, увековечен във филмчето за Попай, се дължи на глупава грешка. В публикация на д-р Е. Вон Волф през 1870, грешно поставена десетична запетая създава фигура за съдържанието на желязо в спанака, което е 10 пъти по-високо от действителното. През 1937 г. немски химици проучват отново това "вълшебно" растение и коригират грешката. Това е подробно описано в материал на авторитетното медицинско издание British Medical Journal през декември 1981 г.
Няма грешка обаче по отношение на вкусовите ачества на спанака и кулинарните вълшебства, които могат да бъдат сътворени от него.
Предлагаме ви няколко прости рецепти със спанак, които да разнообразят домашното меню в края на зимата.

Задушен спанак
Продукти:
0.5 кг или 1 кг спанак (в зависимост от броя на хората в къщи)
4-5 скилидки чесън
зехтин
сол
джоджен (по желание)
черен пипер (по желание)

Приготвяне:
Почиствате и измивате добре спанака. (Добра идея е да го накиснете предварително в съд с вода за 1-2 часа, за да сте сигурна, че няма да остане полепнала пръст).
Загрявате на котлона в голям тиган (или тенджера) зехтина и добавяте ситно нарязания чесън. Запържвате докато придобие златист цвят и започвате да добавяте спанака. Добре е да го обръщате с две дървени лъжици (шпатули) едновременно. Възможно е да трябва да го добавяте на порции, тъй като пресния спанак е обемист. Обръщате го няколко пъти, посолявате, затваряте съда за около минута, отваряте, обръщате го още няколко пъти и пак затваряте съда за минута. Сваляте от огъня и сервирате.
Забележка: По препоръка на една баба, щипка джоджен към спанака или копривата, смекчава острия вкус и прави ястието много по-приятно. Нашата препоръка е да добавите и малко черен пипер. Задушеният спанак е подходящ за гарнитура към меса.

Мусака от спанак
Продукти:
0.5 кг спанак
1 кафена чаша ориз
1 голяма глава лук
250 гр. сирене
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
сол
олио
черен пипер
джоджен
магданоз

Приготвяне:
Почиствате и измивате спанака, нарязвате го на ленти и нарязвате също лука на дребни кубчета. Загрявате олиото в подходящ съд и задушавате в него лука, докато придобие "стъклен" вид. Добавяте спанака и задушавате, като разбърквате за около 2-3 минути. Добавяте солта, черния пипер, джоджен и магданоз. Към тази смес добавяте и ориза и разбърквате за половин минутка, след което сваляте от котлона.
В подходяща тава изсипвате приготвената смес, добавяте гореща вода (за 1 чаша ориз - 3 чаши вода) и поставяте в предварително агрята (около 250 градуса) фурна. След 20 минути изваждате ястието и насипвате отгоре равномерно натрошеното сирене. Заливате със смес от разбитите яйца и 1 кофичка кисело мляко и запичате, докато получите златиста коричка.
По желание може да сервирате с кисело мляко, в което сте добавили 1 скилидка счукан чесън.

Още рецепти с вкусен спанак в тя.bg

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини