Настойка от стафиди е суперполезна за сърцето

Тя се приготвя много лесно, но на първо място е задължително да спазвате препоръките на своя лекар за лечение. Стафидите, които влизат в състава на тази напитка, са много богати на витамини и микроелементи. В тях се съдържа много голямо количество калий, необходим за нормалната работа на сърдечния мускул. Именно затова тази отвара може да се смята за “напитка за сърдечноболни”.

Тя е особено полезна за тези, които страдат от сърдечна недостатъчност и сърдечният мускул се съкращава неправилно. Той трудно изтласква кръвта, което води до образуването на отоци. Освен това калият е нужен за нормалната функция и на червата, защото предотвратява запека. 

И още: нужно е да се отбележи, че в стафидите има много голямо количество витамини от групата В, които влияят успокояващо на нервната система. Затова тази вълшебна напитка е полезна и за страдащите от безсъние. Като цяло витамините от групата В са много полезни за нервната система и за косите ни. 

Напитката е много полезна и за възрастните, тъй като заради високото съдържание на бор тя помага да се предотврати остеохондроза и остеопороза. При анемия пък помага за повишаване на хемоглобина. И още едно полезно свойство: при остри респираторни вирусни инфекции, когато температурата е висока и е нужно да се пият колкото може повече течности, тази напитка ще ви е добре дошла. 

Приготвя се по следния начин: стафидите не се варят, за да не  изгубят всички изброени полезни свойства.

Напитката трябва да се приготви правилно. Сипете от вечерта в термоса 5 супени лъжици стафиди, които предварително сте измили много добре в топла вода. Залейте с литър гореща вода. Оставете за през нощта, а на сутринта вече можете да я пиете. Ето такава простичка рецепта ще подобри здравето ви, но все пак е редно да се консултирате с лекар.

Източник: zdrave.to

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини