5 г. затвор за бившия шеф на резерва, той иска Станишев зад решетките!

Бившият директор на "Държавния резерв" Димитър Димитров получи присъда от 5 години затвор за безстопанственост.

Софийският градски съд постанови още 7 години да не заема висши държавни длъжности.

След края на заседанието самият Димитров обясни, че трудно е разбрал за какво точно е осъден. Адвокатът му заяви, че има повдигнати 9 обвинения срещу него, като по 2 от тях клиентът му е получил присъда.

Според прокуратурата той е сключил сделки за горива, с които държавата е ощетена с около 120 млн. лв. Сделките са за 9000 тона дизелово моторно гориво със съдържание на сяра и друга за още 45 000 тона гориво.

Димитров е осъден и за това, че е променил договора за начина на превоз на горивото. При него той променил клауза в договора, с която превозът на гориво е бил заменен от ж.п. цистерни с автоцистерни.

Осъденият заяви, че няма да влезе в затвора и още днес ще обжалва решението на съда, като е сигурен, че по-горната инстанция ще го оправдае.

След произнасянето на съда той заяви че бившият премиер Сергей Станишев е виновен, тъй като той е сключил договора за присъединяване на България към ЕС, а самият Димитров е трябвало да изпълни клауза по него и да бъде затворена Глава "Енергетика".

Той отново, както и вчера пред съдията, заяви, че не е предполагал, че в МС има такова безхаберие по това време и че са му били обещани парите за гориво, а не са били осигурени.

Заедно с Димитров подсъдима е и бившата главна счетоводителка на резерва Красимира Борисова. Тя бе оправдана.

В съда тече и друго дело за източване на Държавния резерв, по което подсъдими са бившите директори Станислав Копаров и Васил Цоканов и Мирчо Петков - Мирчо Циганина.

Копаров е осъден на 5 години затвор през декември 2008 г. за това, че от май до декември 2003 г. е сключил 3 сделки с 3 фирми за купуването на 100 хил. тона брикети, с което е нанесъл щети на резерва за 10.9 млн. лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини