На Слънцето се появи гигантска усмивка

Гигантска усмивка, образувана от нееднородно магнитно поле, може да се наблюдава в момента на Слънцето, съобщават учени от Физическия институт към Руската академия на науките, предаде КРОСС.

"Усмивката с размер около 600 000 километра и очите с диаметър около 200 000 километра са образувани от магнитните полета на Слънцето. Черните области са полета с отрицателна полярност, а белите - с положителна. Зениците на Слънцето например са 4 пъти по-големи от диаметъра на Земята, т. е. в тези очи наистина можеш да се удавиш", се казва в съобщение на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт.

„Съдейки по изражението на лицето и широко отворените очи, характерът на звездата, край която живеем, е напълно спокоен и донякъде безгрижен", шегуват се учените.

Те отбелязват, че „слънчевата усмивка" може да се види и в други диапазони, например в снимките на слънчевата корона. По думите им усмивката ще изчезне след няколко дни, когато Сълнцето, въртейки се около оста си, ще „погледне" в друга посока.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини