Как цъфна цветна акция сред площадни плевели пред „Родолюбие”

     Цветен кръг, обявен преди седмица  като част от акция за световния Ден на Земята, вече е факт насред зелените площи пред читалище „Родолюбие”. Деца от асеновградски училища, екологично дружество „Хаберлея” и управата на Басейнова дирекция - Пловдив участваха в акцията. Официално поканена да се включи в инициативата бе и община Асеновград, от нея се очакваше да закупи част от цветния материал за новата алея, както и да възложи изкосяването на избуялите плевели в зоната.

  В крайна сметка акцията се състоя преди два дни, деца за инициативата наистина са се появили, както и даже директорката на Басейнова дирекция- Пловдив, Атанаска Тунтова. От община Асеновград обаче съпричастност, случайно или не, не е показана. Още по-конфузното се оказва, че децата са били принудени безалтернативно да засаждат цветята насред избуяли треви и плевели. Обещаха ни специално, че преди тази акция зоната ще бъде окосена, каза шефката на сдружение „Хаберлея”, Даниела Панчева. Общината обаче изобщо не си изпълнява обещанието, нито уважава с присъствие мероприятието, нито  е намерила за възможно поне символично да дари няколко стръка цветя за идеята.

  Тази седмица се разбра още, че общината най-сетне е стигнала до приключване с набирането на оферти за кандидати за озеленяване на града. Има шест подадени оферти, но сега ще видим дали всички отговарят на изискванията, потвърди заместник кметът инж. Стоян Димитров. Миналата година  Асеновград остана без поръчка за озеленяване, след като конкурсната комисия отстрани всичките четири подадени оферти.

   Иначе цветната алея вече е факт, макар и твърде по-скромна от очакваното и никой не казва докога ще бъде сред пролетните плевели. Само на метри от нея стоят празни трите дупки, в които преди седмица американският посланик Джеймс Уорлик трябваше да посади заедно с децата борче. Това обаче не се случи, а инициаторите просто подарили едно асеновградско борче за двора на американското посолство в София.

Елена Христова

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини