Шок: Стив Джобс напусна "Епъл"

Стив Джобс подаде оставка като генерален директор на "Епъл" - технологичният гигант, който той основа някога в гараж със свой съдружник, предадоха световните агенции.

Ройтерс определя решението на Джобс като зашеметяващ ход, който слага край на 14-годишното му "царуване" в корпорацията.

55-годишният съосновател на "Епъл", който се пребори с рак на панкреаса през 2004 г., излезе в отпуска по болест на 17 януари тази година за неопределен период от време заради необявена причина.

Стив Джобс ще бъде заменен като генерален директор на корпорацията от втория човек в нейната йерархия - операционният директор Тим Кук, който бе смятан от дълго време за негов бъдещ наследник, допълва БТА. Самият Джобс е избран за председател на съвета на директорите на компанията.

Легендата на Силициевата долина, който обяви своето решение в писмо до съвета на директорите на "Епъл", не посочи мотивите си.

"Винаги съм казвал, че ако един ден не мога да изпълнявам моите задължения и да отговарям на очакванията като директор на "Епъл", ще съм първият, който ще разбере това. Затова подавам оставка като генерален директор на "Епъл", пише Стив Джобс.

Шефът на една от водещите компании в областта на информационните технологии се появи за кратко през март, за да представи най-новата версия на айПад (iPad) и за да присъства на вечеря, дадена от президента на САЩ Барак Обама за технологични лидери от Силициевата долина.

Изпитият му вид повдигна въпроси за неговото здраве и способност да продължи да ръководи "Епъл". Акциите на технологичния гигант бяха спрени от търговия преди да бъде обявено оттеглянето на Стив Джобс. Преди това те бяха поскъпнали с 0,7 процента до 376,18 долара.

"Ще кажа на инвеститорите: не изпадайте в паника и останете спокойни, това е правилното нещо, което може да направите", призова финансовият анализатор Колин Гилис.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини