Асеновград очаква идеи за паметник на Съединението

На снимката: Членовете на Станимашкия (Асеновградски) комитет за Съединението

Съюз за Асеновград започва инициатива за създаването на паметник на Съединението в града. Въпреки участието на около 2000 души от Асеновград и околията в обединителното дело, в самия град няма монумент, който да напомня за техния подвиг. Символи, свързани с бележитата дата в границите на общината, са бюст-паметник на поп Ангел Чолаков в село Новаково и паметна плоча на участниците в четата в Конуш.

На 6 септември 1885 година се извършва най-голямото дело за обединение на Княжество България и Източна Румелия след  несправедливия Берлински договор.

Историята разказва за поп Ангел Чолаков от село Новаково,  който е участвал в подготовката на Априлското въстание, бил е съратник на Васил Левски, а по-късно участва дейно и освещава и историческия акт на Съединението през 1885.
Съюз за Асеновград инициира създаването на Организационен комитет за изграждане паметник на дейците на Съединението от Станимашкия революционен комитет, начело с поп Ангел Чолаков, Никола Кръстев, Атанас Богоев, Панайот Сребров, Г. Ковачев,  Костадин Балтов, Герасим Старчев.
От Съюза ще потърсят съдействие от архитекти, творци и жители на общината, които да предложат визия и проект за паметник на Съединението,  както и идеи за вертикална планировка и най-подходящо централно място за поставянето на монумента.  

Според председателя на съюза  Марин Ножаров такова място може да се търси в близост до храм "Свети Атанасий", предвид водещата роля в това дело на свещенник. А и по този начин би се получил един своеобразен архитектурен ансамбъл. В църквата в Асеновград се пази и дяконската снимка на Васил Левски, с когото е бил близък поп Ангел Чолаков, а паметната плоча в Конуш, се намира пред храма в селото, който също носи името на Свети Атанас. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини