Денят на Независима България

На официална церемония в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме Снимка: БГНЕС

Празникът е обявен за официален с решение на 38-то Народно събрание от 10 септември 1998 г., но се чества от 22 септември 1990 г. по инициатива на конфедерацията "Българска офицерска легия "Г. С. Раковски" и асоциация "България".

На 22 септември 1908 г. в църквата "Свети Четиридесет мъченици" в Търново е обявена Независимостта на България. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата "цар на българите". В издадения от него манифест се казва: "Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния, провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят".
 
С празнична литургия в историческия храм "Свети 40 мъченици" започват проявите за Деня на Независимостта на България. Великотърновският митрополит Григорий ще поръси бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски" и още 35 знамена на държавни и общински институции, неправителствени организации и учебни заведения. На официална церемония в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме и ще бъдат поднесени цветя пред Паметника-пирамида на Независимостта.
Повече от 600 възпитаници на 19 училища от старата столица ще се включат в празничното шествие от историческата крепост до паметника "Майка България", където ще бъде положен гирлянд. Ще бъде открита и изложбата "Eпохата на цар Фердинанд Първи" и ще бъде направена театрализирана възстановка на обявяването на Независимостта в църквата "Свети 40 мъченици".
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини