Предвидливо: Рашкови изнесли всичките злато и техника преди да ги евакуират

Фамилията Рашкови явно не е била изненадана от погрома над имотите й. Вероятно ромският клан е предвиждал как ще се развият нещата, тъй като преди да напуснат къщите си членовете й са изнесли всичко ценно. Скъпоценности, злато и техника са били предвидливо скрити на тайни места преди да започнат палежите на къщите.

Вече четвърти ден след убийството на 19-годишния Ангел, откакто Катуница и Пловдив са настръхнали срещу Кирил Рашков и семейството му. Според някои пловдивски медии фамилията дори не е напускала селото, а се намирала в охраняема къща-бункер. Официални източници обаче твърдят, че това не отговаря на истината.

Междувременно стана известно, че мешерето - ромският съд, е издало смъртна присъда на самопровъзгласилия се за "цар" Кирил Рашков. 11-те му членове, в качеството си на върховни съдии за ромската общност, са решили единодушно да не подкрепят фамилията след ексцесиите в Катуница.
"Ако разполагаме с истинската власт в държавата, бихме го осъдили на смърт чрез обесване за назидание. В тази държава обаче има закони, с които трябва да се съобразяваме. Но един ром няма да стъпи зад него", заяви председателят на ромския съд Христо Върбанов-Папата, известен и с това, че е вуйчо на фолкпевеца Азис. "Те ще вършат убийствата, а ние ще го защитаваме ли?, риторично се обърна към медиите Върбанов.

Втори ден в Катуница е ден на траур. От ръководството на училището, където е учил Ангел, обявиха, че днес всеки, който е съпричастен към трагедията, заради която младежът си отиде така нелепо, може да го покаже като запали свещ на обособените за това места покрай учебното заведение. 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини