47 са задържаните на протеста в Пловдив по повод събития в Катуница

Четиридесет и седем души бяха задържани снощи в Пловдив за нарушаване на обществения ред по време на неразрешен протестен митинг по повод събитията в Катуница, съобщава пресцентърът на МВР в Пловдив. Срещу 8 от тях са образувани бързи производства, на 9 са съставени актове по Указа за борба с дребното хулиганство, а 14 непълнолетни младежи, участвали в протестите, бяха предадени на родителите си с протокол. Останалите са с различни административни наказания.
Снощи около 19 часа в протестен митинг на площад „Съединение” участваха около 2000 души, сред тях и футболни фенове, събрани чрез призив по социалната мрежа в интернет. Половин час по-късно шествието тръгна към Централния площад, съпровождано от полицейски кордон. С цел недопускане на конфликтни ситуации протестиращите бяха насочени по обиколни маршрути, тъй като по същото време на площада се провеждаше предизборен партиен митинг с участието на над 6000 души. Въпреки полицейското присъствие някои от протестиращите успяха да хвърлят по улиците пиратки и бомбички, както и камъни по движещи се автомобили, съобщава още пресслужбата на ОДП - Пловдив. Счупена е кбила мерата на една от националните телевизии, потрошено е било и предно обзорно стъкло на полицейски бус. Няма пострадали граждани и полицейски служители. Междувременно в пловдивската дирекция на МВР са билиа получени лъжливи сигнали за напрежение в ромските махали, но проверките установиха, че там обстановката е спокойна. За успокояване на ситуацията служителите на реда са беседвали с гражданите в тези кварталите. Около 22 часа спокойствието в града е възстановено.
Пловдивската полиция продължава превантивната си работа в рисковите квартали за недопускане на ескалиране на напрежението там. Призовават се гражданите на Пловдив и областта да не се поддават на слухове и провокации за саморазправа и масови безредици.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини