Християна Вангелова: Поставиха България на колене пред Кирил Рашков

Християна Вангелова е бивш шеф на следствието в Пловдив, преди това и следовател в Асеновград. Юристката е човекът, създал най-много проблеми на Кирил Рашков. Единствено тя успява да го вкара за около месец в ареста през 1992 г. Впоследствие заради конфликта с Рашков е свалена от поста. По-късно сама напуска системата, дни преди да я уволнят.

Красимира Нешева

"Най-напред искам да кажа, че не намирам смисъл от всичко това, което споделям, защото го разказвам вече в продължение на 20 г. Нямало е случай, по повод на който медиите, полиция или прокуратура да са проявили някакъв интерес по отношение на Кирил Рашков и фамилия, и тогава да не се сетят за мен и делото, което аз съм следвала. Всичко обаче трае 2-3 дни, създава се шум, създава се една суматоха и след това потъва  в забвение. Така както моето дело, което аз разследвах в Асеновград беше прекратено по давност, така както данъците за изтеклия период от 5 г. са погасени по давност, така както и задълженията за неплатената вода и ток също са погасени по давност. Убедена съм в това, че ако в този скандал нямаше смъртен случай (прегазването на 19-годишният Ангел Петров), и сега случилото се щеше да бъде подминато тихомълком така, както са подминавани редица други случаи и скандали с Рашкови.

Питали са ме много пъти

има ли чадър над Киро
… ами, според мен трябва да има определено. Иначе какво правят копия от жалбите на граждани от Катуница, а и от други места, намерени при обиска в дома му? Дали тези хора, които са се жалвали, са дали копията сами или … това не е ли чадър? Не е ли чадър това, че едва сега НАП решава да търси неплатените данъци, че чак сега ВиК е завело дела и ще иска поставяне под възбрана на имуществото му, за да удовлетвори вземанията си.

Кирил Рашков прави две неща – като го хванат в крачка той купува, а ако не може да купи плаши. В делото от 1992 – 1993 г. имаше толкова шофьори, извозвали алкохол, имаше установени инкасатори на водата и тока, но никой от тях не желаеше да даде показания. Или страшно много им е било платено или страшно много са били изплашени.

Във всички случаи, повтарям ви, когато по някакъв начин Рашков, за добро или лошо, влизаше в полезрението на медиите, всички веднага се сещаха за мен. Не разбирам защо? Аз повтарям, разказвам, докъде е стигнало делото, защо не е видяло бял ден и спирам. И какво следва от това? Нищо.

Ако Кирил Рашков излезе от ареста, това дело бял ден няма да види.
Защото той знае, че има на кого да разчита, още повече, когато е навън. Аз си мисля така – на неговата софра има много хора. И нали разбирате, че ако той започне да говори, става много лошо. Явно ги държи по един или друг начин.

Публична тайна е, че той се хвали с връзките си с големци. Едно от най-сериозните му провинения дори не беше алкохолът, който произвеждаше, а бомбата пред редакцията на в. „Труд”. Всички следи тагава водеха към него като поръчител…Какво стана? Нищо съществено.

Ами тази прословута негова хасиенда?

Тези 80 -90 дка общинска земя, които станаха частен парк, поставиха се бариери?
Забраната да се преминава оттам от външни лица, освен членове на семейството и гостите им? Не беше ли пародия, когато преди време един журналист беше задържан от семейството? Какво последва? Повдигна се едно мижаво обвинение. На практика имаше отвличане, противозаконно отнемане на свобода, по чл. 325, заплаха за убийство. За четири обвинения бяха готови за да бъде обвинен Рашков. Има го и моментът, че ако журналистът не е блъфирал, че е записал целия разговор, първоначално полицаите бяха заели страната на Рашков. Едва след като момчето каза, че е записал разговора, нещата са промениха.

Дали е криминален или политически проблемът?
За мен е криминален. Рашков е един криминален престъпник. След 1989 г. той на няколко пъти пробва да се изкара едва ли не политически репресиран. Може ли такова нещо? Ако се изправите пред свидетелството му за съдимост ще видите, че е шарено като родопско одеало. В него няма член от закона, по който Рашков да не е привличан. То са незаконна търговия, престъпления по данъчен и валутен закон, спомням си и за кражба на сребро от КЦМ и ОЦК – и там беше името му беше намесено. Той и цялата му фамилия са криминални престъпници. Друг е въпросът, че някои хора преекспонират проблема и едни или други политици искат да го яхнат.Има и истина в това, че много остро се поставя въпроса за циганите и тяхното поведение в обществото. Тук има някакъв резон. Някои се опитват да кажат, че както се държали Рашкови спрямо българите, така се държали и към другите циганите. Но защо един циганин не излезе на протестите с хората в Катуница, Пловдив, Асеновград.

Повечето от тях също не плащат ток, вода, не плащат данъци. Прави са май хората като казват

„Искам да съм циганин в тая държава”.
Общоизвестно е, че голяма част от ромите не плащат сметки, но не им се спира нищо. Ток ли са им спрели, вода ли? Ако аз закъснения с плащането 2 дни, спират ми тока за мой срам пред целия квартал. Което ми се е и случвало впрочем. С колко от хората в циганските квартали това се е случвало? Казвала съм много пъти - няма смисъл да им вдигат детските или помощите. Нека работят! Нека работят като всички. Та те търгуват децата си, изтеглят си семейните надбавки, влязат в супера, вземат 4-5 пилета на грил, 3-4 литрови бутилки бира и после старата песен на нов глас. Пак грабят, пак крадат, пак просят. Поне в хигиенизирането да им се намери работата…

Според мен сега нещата ще стигнат до там – ако Рашков остане задържан, той ще отнесе една присъда, горе-долу колкото е бил досега в ареста.

Негова запазена марка са купищата болести.
Е, как с инвалидността, с която парадира, успя да натрупа това богатство, тези недвижими имоти и лимузини? Когато беше задържан 1992 г. адвокатите му поискаха експертиза дали може да остане в условията на арест. Експертизата беше категорична – може. Според последвалата тройната експертиза обаче той бил в пред инфарктно състояние. Така или иначе беше освободен. Единият от лекарите тогава ми каза: „Аз и ти ще получим инфаркт, но той не”.

Какво стана после? Рашков продължи да произвежда фалшив алкохол. Единият му син беше тогава в ареста, другият беше задържан по това време в чужбина. И двамата не бяха в Катуница. Е, кой го произвеждаше този алкохол тогава?

Сегашното решение да не обжалва, според мен е заради това, че иска да свърши по-бързо делото. Другата причина е, че

навън го чака линч и той го знае.
Така че предпочита ареста. Ще го отнесе някой друг, не знам кой точно. За пример ви давам човека, който е арестуван за шофирането на буса, прегазил момчето в Катуница. Ще излезе ли този човек да каже нещо срещу Кирил Рашков? Аз първо не вярвам, че това е реалният шофьор от онази нощ. Този ошмулен и нещастен човечец едва ли е извършил това. Но този човек може и да иде в затвора, Рашкови ще платят на семейството му и това е. И сега ще направят споразумение със съда. Мисля си и че внукът му се предаде, защото оставането на свобода представляваше за него опасност. Колкото и да са разумни семействата на загиналите деца, колкото и да е усмирена тълпата, Рашкови все още са на мушката на хората. Фактът, че са бързали да си вадят паспорти говори, че са готвели бягство. Как така преди опожаряването е нямало никаква техника, нямало е нищо ценно в тези къщи? Как така са били застраховани няколко дена преди опожаряването им? За какво говорим? Даже няма да се изненадам, ако точно те сами са си хвърлили тези запалителни шишета или каквото там е хвърляно. Ако имат застраховка, като им знам мисленето, защо да не запалят къщата?

Какво да ви кажа…

Кирил Рашков сега е на топло, грижат се за него,
ако разбера, че е ВИП-арестант, изобщо няма да се изненадам. Преди 10-15 г- бях в школата в Симеоново и си спомням, че имаше много голям коментар в каква килия е живял Рашков. Нищо общо с това, което си мислите за килия. А този човек няма основно образование дори, не може да говори на правилен български. Синът му Иван също. Не знам за внуците му. Но примерно раззбрах, че един от тях е в регистрите на Търговската гимназия в Пловдив. Кой го е записал? Няма да се учудя ако Рашков си извади и диплома за юрист и седне до мен да води дела.

Значи за 20-30 лв. на един обикновен българин му запорират заплатата, посяга се на имотите му, а Кирил Рашков? Защо става така, отговорете си сами. Единственият човек, който намери сили да въстане срещу него беше София Христева – бившата кметица на Катуница. Никой друг. Къде са били останалите? Полиция, общинско ръководство? Никой не му каза копче на Киро. Една София само се намери и всичко това, което стана в Катуница, беше заради нея и семейството й. За да й отмъстят, че им се противопоставя.

Направо съм изумена. Цяла България се разбуни, но я поставиха на колене пред Кирил Рашков. Докъде ще е я докараме тази държава…"

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини