Асеновград отбелязва 782 г. от битката при Клокотница

Асеновград ще отбележи 782 г. от победната битка на цар Иван Асен II при Клокотница. В Градската библиотека "Паисий Хилендарски" ще бъдат представени резултатите от разкопките на Асенова крепост за 2011 г., направени от ученици в ОУ "Петко Каравелов". Кметът Емил Караиванов, общественици и ученици от Професионалната гимназия, носеща името на великия български владетел, ще поднесат цветя пред паметника му. На честването ще присъстват всички организации и клубове, носещи името "Асеновец".

Битката при Клокотница се е състояла през пролетта на 1230 г., недалеч от едноименното село, между българската войска, водена от цар Иван Асен II и войската на епирския владетел Теодор Комнин. Българите напълно разгромяват епирската империя като пленяват епирския василевс заедно с цялото му семейство, а войската му освобождават. В ранните часове на 9 март (Денят на Свети 40 мъченици) двете враждуващи армии се срещат край река Клокотница на 10 км западно от Хасково. В последвалата битка българският цар проявява хитрост и отлична военна тактика, обръщайки в бягство ромеите и франкските рицари-наемници. Самият Теодор Комнин пада в плен заедно със синовете и дъщерите си. Цар Иван Асен II заповядва височайшите пленници да бъдат откарани в столицата, а заловените обикновени войници да бъдат нахранени и пуснати по домовете им. Заради нечуваното си благородство и човечност той е почитан и обичан "и не само от българите, но и от ромеите, и от другите народи", пише византийският хронист Георг Акрополит.
До 1934 г. Асеновград се казва Станимака от гръцкото име на града Стенимахос. Над самия град се намират останките от Асеновата крепост, която при Иван Асен II е подсилена и превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Второто българско царство. Издълбаният в една скала на крепостта надпис свидетелства за това: "В лето 6739 (1231 г.) индикт четвърти от Бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град."

Крепостта съществува до 1410 г., разрушена е от нахлуващите османски войски. В чест на Иван Асен II през 1934 г. Станимака е преименуват на Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини