11 °C

От работничка, ден на колежката и "Честит празник, жени!"

За да се заслужи този специален ден, жените въобще не са се изживявали като крехки създания.
Тъкмо обратното. Международният ден на жената е възникнал именно сред бурната индустриализация
през 20век. Денят на първите протести против лошите условия на труд, се изявява в масова проява на жени работнички. На 8ми Март 1857 в Ню Йорк, жените спечелват правото за по-кратък работен ден и по-високи заплати.
По-късно движения допринасят и за правото да гласуват.

В България осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911, през 1915 е първото публично честване. Като общобългарски празник осми март започва да се празнува след 9 септември 1944г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Даже празника получава неофициалното наименование „ден на колежката“.
В Италия, за да се отбележи този ден, мъжете подаряват жълти мимози на жените.
Напоследък нямате ли усещането, че празниците озаряват главно магазините, но по-малко душите ни?
8ми Март не бива да е само висок оборот на цветарските магазини, а заслужена от нас добра оценка.За да не звучи тази информация като остаряла приказка, надникнете в интересната кратка биография на една съвременна
принцеса. Жените променят света, и то не само във минало време.
Вдъхновете се:
 Принцеса Лаурентин Ван Оранйе се занимава активно с кампании, насърчаващи четенето сред децата. Тревожи я фактът, че дори днес, в началото на 21 век, в Европа все още има милиони хора, които не могат да четат и пишат. Тя е убедена, че четенето рефлектира върху нашата вътрешна увереност, че можем да направим нещо със свои собствени сили.
Тя се вълнува и от въпросите за устойчивото развитие на околната среда. Сътрудник е към Европейската фондация по климата, старши съветник към Световния фонд по дивата природа WWF, основател на фондацията „Четмо и писмо“ и фондацията „Книга с липсваща глава“ (Missing Chapter Foundation).
„Важно е да запомним, че каквото правим днес – така ще изглежда светът утре. Този избор зависи само от нас. Понякога сериозните въпроси ни плашат и си мислим, че не можем да направим нищо, но всъщност можем. Но както Алберт Айнщайн е казал „Не можем да решим проблема, ако не мислим по начина, по който е създаден.“ Тъй че, за да намерим нови решения, имаме нужда от нови разсъждавания. Трябва да мечтаем, да вършим нещата, да споделяме, да очертаем мястото, където искаме да стигнем, да вършим онова, което трябва да свършим и когато нямаме отговорите, да ги търсим съвместно."
Писателката предлага да вземем пример от децата и така ще започнем да мислим по-отворено и да намерим по-различни решения. Точно това прави Мистър Фини – героят от нейната книга. Той не е дете, но мисли като дете, задава си въпроси и търси отговорите им. Задаването на въпроси, предполага добро слушане. Това е и посланието на книжката: деца и възрастни да седнат заедно, да четат, да си задават въпроси и заедно да търсят отговорите.
Алберт Айнщайн е казал „Логиката може да те отведе от точка А до точка Б, а въображението – навсякъде“. Разбира се, книгите подхранват въображението ни. Въображението води до въпроси, а без правилните въпроси няма как да получим правилните отговори."


Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини