Прокуратурата поиска отново да заключат Алексей Петров

Прокуратурата поиска да се наложи по-тежка мярка за неотклонение на Алексей Петров - задържане под стража или домашен арест. Това стана по време на поредното заседание по делото "Октопод". Според обвинението има реална опасност Петров да извърши престъпление спрямо свидетелите, предаде “Фокус”. Мотивът на прокурора беше, че подсъдимият бивш служител на ДАНС е въздействал на някои от тях.

Вчера свидетелят Пламен Устинов разказа пред съда, че три дни по-рано се е видял случайно с Петров в Тетевенско, където той го увещавал да се откаже от показанията си. Това била третата подобна среща. Устинов обясни още, че веднага след ареста на Петров при него се явявали различни хора, които са опитвали да го мотивират финансово, за да не дава показания. Предлагали му по 10 000 лв, съобщи bTV.

Преди да разкаже тази история Устинов, който е бил служител в НСО, заяви под клетва в съда, че през 2006 г. Петров му е възложил да организира убийството на бизнесмена Васил Божков. По думите на Устинов, Петров искал от него физическото ликвидиране и на собственика на ФК "Литекс" Гриша Ганчев и бизнесмена Валентин Шотев, който сега също е свидетел по делото "Октопод".

"Никой, по никакъв начин не е притискал свидетелите Пламен Устинов и Донка Митева. Фактът, че съм имал контакт със свидетелите, означава, че аз съм го направил съвсем съзнателно", коментира самият Алексей Петров.
По повод срещата му с Устинов той каза: "Пламен Устинов настояваше да ми изясни какво се е случило на 23 септември, на откриването на кампания, кой стои зад опита за покушение над мен. За мен това е от изключителна важност и изобщо не ме притеснява, че някой ще ме упрекне за този контакт със свидетел. На срещата, в присъствието на други хора, Устинов ми разясни най-детайлно, всъщност какво, кой и как стои зад този опит за покушение в град Тетевен".

Донка Митева пък Петров имал като майка и страхотно я уважавал, заради това, което направила за него след ареста. По време на делото обаче тя заяви, че е била принуждавана да лъжесвидетелства.

"Очевидно за всички е, че този процес е политически, и че в момента ме рекетира правителството и лично Борисов, а прокурорът Костов е изпълнител (Светлозар Костов - прокурор по делото "Октопод" - б.р.)", каза още Алексей Петров.

Съдът обяви, че ще реши дали да му наложи арест след разпита на свидетели, предвиден за днес.
Вчера магистратите решиха, че ако бъде пуснат да пътува извън страната, има опасност той да се укрие. Защитата поиска разрешение Петров да пътува до Русия през юни.

Заседанието по делото снощи е продължило до късно през нощта, тъй като от  вчера съдебното заседание се записва, а след разпита на свидетел съдът изслушва записа от разпита повторно. Прокурорът Костов днес поиска да не се правят записи на показанията. "Тази процедура е изключение от правилото, вчера заседанието продължи до 01.00 часа и делото се гледа бавно", каза той.
Съдът обаче определи като неоснователно искането на прокуратурата за прекратяване на звукозаписа на свидетелските показания.

Алексей Петров беше арестуван през февруари 2010 г. и остана в ареста до октомври, когато съдът го пусна под домашен арест. На 15 февруари миналата година обаче магистратите го освободиха с най-леката мярка за неотклонение – подписка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини