6 °C

Асеновград домакин на VIII-мия БГ Толкин фест

VIII-ият Толкин фест в България ще се проведе в Асеновград. За да почетат бащата на съвременното фентъзи, в града ще пристигнат негови почитатели от различни краища на страната. Фестът, посветен на творчеството на неповторимия Джон Толкин, ще е в рамките на два дни.

19 май, събота, библиотека "Паисий Хилендарски"

12.30 ч. - Откриване
12.45 ч - 13.45 ч. - Скулптура в Средната земя: от каменните Другове до унголските Пазители (тема, Манол Глишев)
13.50 ч.- 14.20 ч. - Хобит (презентация, Петър Гюдженов)
14.35 ч.- 16.05 ч. - Tale of Tinúviel и The Lay of Leithian: развитието на легендата за Берен и Лутиен
(тема, Калина Бахчеванова)
16.15 ч.- 16.45 ч. - Театрална сценка (Манол Глишев и Мира Стоянова)
17.15 ч - 18.15 ч. - Изчезналите богове на Арда. Айнурите в Изгубените предания и Силмарилион
(тема, Манол Глишев)
18.20 ч.-19.05 ч. - Толкин обществата по света (тема, Боян Стоянов)
19.15 ч - 20.45 ч. – Дотам и обратно: Българският Толкин Фестивал (филм, Маргарита Ганева)
20.45 ч. - Закриване на първия ден

20 май, неделя, библиотека "Паисий Хилендарски", параклис "Св. Атанасий" - Асенова крепост

8.30 ч. - 10.00 ч. - Игра "Търсенето на Хурин" на различни локации в Асеновград.
10.15 ч. - 18.00 ч. - качване до параклис "Св. Атанасий", пикник
18.00 ч. - Закриване

Джон Роналд Руел Толкин (John Ronald Reuel Tolkien, роден 03.01.1892 г.) е смятан за основател на жанра фентъзи с романа си "Хобитът" (The Hobbit) и неговото продължение трилогията "Властелинът на пръстените" (The Lord of the Rings).

Около 1933 г. той за пръв път подхваща историята за едно малко същество наречено Билбо Торбинс и през 1936 г. завършва "Хобитът" — първата му издадена книга, свързана със Средната земя. То е хобит – странно малко същество, живеещо в не по-малко странна страна. Билбо е въвлечен от вълшебника Гандалф в едно приключение заедно с тринайсет джуджета, тръгнали да открият заедно едно съкровище, пазено от дракона Смог. Но хобитът Билбо си има богатство и тръгва на път най-вече заради приключенията и заради приятелите, които познава съвсем отскоро...Четиринайсетте търсачи на съкровището минават през всякакви препятствия, срещат се с всевъзможни същества (и добри и лоши), за да стигнат до леговището на дракона. Историята около написването на книгата се е превърнала в легенда. Една вечер, докато проверява студентски съчинения, Толкин попада на празен лист. Той импулсивно го хваща и написва: "В една дупка в земята живееше хобит." С тези думи той поставя началото на световната си известност. Книгата си за Билбо той завършва през 1936 година. Пълната версия на романа излиза през 1948 г.

Същата година Роналд чете и прочутата си лекция "Беовулф: за чудовищата и критиците" и излиза известната книга "Песни за филолози", в която той публикува пет поеми на англо-саксонски, една на готически и седем на английски език. На следващата година той публикува „Беовулф: за чудовищата и критиците" (1 юли 1937 г.), а на 21 септември излиза и неговата първа „книга на славата” — "Хобит или дотам и обратно". Увлекателния детско-юношески роман се радва на неочакван успех. Второто издание се появява през 1951 г., а третото — през 1966 г. В по-късни издания са правени корекции. Анотирано издание се публикува през 1988 г. Издателите "Алън и Ънвин" веднага поискват от професора продължение на чудната история, останала с така приятно „отворен финал“. Толкин веднага се заема с поставената задача.

През следващите четири години Роналд се отдава почти изцяло на това продължение, което започва да натрупва все повече и повече обем под влияние на събираните през годините идеи на талантливия професор. През 1939 г. чете прословутата си лекция "За вълшебните предания" , а през следващата, 1940 г., излиза "Беовулф и фрагмента Финесбург" — превод в проза на съвременен английски език от Джон Р. Кларк Хол, където са включени „Встъпителни бележки върху превода в проза на Беоулф” от Толкин. С това се продължава успешната серия издания на "Джордж Алън и Ънуин", а Роналд трупа все повече слава и най-вече авторитет.

Резултатът не закъснява — още на следващата година той става професор по английски език и литература в Оксфорд — пост, който заема до пенсионирането си през 1959 г. Заедно с това е издадена и "Листо от Дребносръчко" — разказ, преиздаден по-късно в "Дърво и лист" (28 май 1964). Следващата прочута приказка на Толкин (след "Листо от Дребносръчко"), публикувана по-късно в "Опасното кралство", излиза през 1949 г. Става дума за "Фермера Джайлс от Емз" (октомври 1949 година, илюстрирана от най-издвестния илюстратор на толкиновите творби Полийн Бейнс).

Дванадесет години отнема на Толкин да довърши своята най-епична творба. По времето когато я завършва той не е далеч от шейсет годишнината си и с нетърпение чака издаването ѝ, ала не е сигурен дали желае да бъде публикувана от досегашните му издатели от "Алън и Ънуин", макар че по време на работата си обсъжда с тях ръкописа и получава горещо одобрение. Проблемът се корени в неговата стара мечта — книгата с "изгубените предания", която той копнее да публикува. През 1937 г. от издателството, макар и не напълно отказват да я публикуват. Стенли Ънуин просто заявява, че е неподходяща за продължение на "Хобит". Толкин така и не предлага втори път тази книга на "Алън и Ънуин" с презумпцията, че щом веднъж са „отказали”, ще откажат отново. Роналд желае да публикува своите ранни съчинения заедно с новата си книга, тъй като тя в голяма степен се откъсва от "Хобит" и съдържа множество реминисценции именно от онези творби на писателя. Ала над всичко Толкин копнеел да намери публика за старата си творба, тъй че когато Милтън Уолдман от издателска къща "Колинс" показал интереса си към двете книги – старата и новата, Роналд бил твърде склонен да изостави "Алън и Ънуин".

Джон Толкин умира на 2 септември 1973 г. на 81-годишна възраст в частна болница. В обемното Толкиново творчество се включват редица посмъртно публикувани книги относно историята на измисления свят Средна земя, сред които най-известна е Силмарилион. Неотмиращата популярност и голямото влияние на творбите му превръщат Толкин в баща на съвременния жанр фентъзи.

Организатори на Толкин феста в Асеновград са Българският Толкин Форум, Сдружение "Устремени" и община Асеновград.  Българският Толкин фест е събитие, което се организира веднъж годишно от 2005 г. насам. В рамките на феста се изнасят лекции на различни теми, свързани с Джон Толкин и неговите произведения. Водят се дискусии и семинари, в които всеки желаещ може да участва. Традиционно се организират конкурси, викторини, игри.

Специален гост в Асеновград ще бъде преводачът на книгата "Властелинът на пръстените" Любомир Николов.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини