Проверка в асеновградската болница констатира нарушения в мед. документация

В МБАЛ "Асеновград" не се спазват изискванията за работа с медицинска документация на пациентите по клинични пътеки 145, 147 и 184. Това са изводите от извършената през юни проверка, част от обща такава на 83 болници на територията на 16 РЗОК в страната. Резултатите от извършените одити са публикувани на страницата на Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от пресцентъра й.

Нарушенията в асеновградската болница са констатирани в Хирургическото и в Акушеро-гинекологичното отделения.

При проверката в Хирургията е било констатирано, че на 12 юни е приет пациент по пътека 184 "Животозастрашаващи инфекции на меките тъкани – хирургично лечение". Оказало се, че на титулната страница на историята на заболяването е нямало описани предварителна и окончателна диагноза. Установено е също, че липсва снета анамнеза и статус на болния, чрез които да се преценят индикациите за хоспитализацията му по пътеката. Не са били попълнени също предоперативна епикриза и оперативнен протокол, в който да е отразена хирургическата интервенция. Пациентката е била изписана без епикриза.

В Гинекологият пък са констатирани липса на оперативен протокол, непопълнен Документ 1 в история на заболяване по клинична пътека 145 "Нерадикално отстраняване на матката" и при случай по пътека 147 "Оперативни интервенции чрез коремен достъп за отстраняване на болестни изменения на женските полови органи".

В доклада до управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков е посочено, че следва да не се заплати посочения случай в Хирургическото отделение, чиято стойност е 550 лв.

Проверени са били също така Детското отделение и Второ вътрешно. Там обаче няма констатирани нарушения.

Подробна информация за конкретни болници се публикува за първи път, което е в изпълнение на заявеното от управителя на НЗОК намерение за пълна прозрачност в работата на институцията.

През следващите месеци периодично ще бъдат публикувани всички доклади от извършени проверки в болници, подчертават от институцията.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини