9 °C

Община Асеновград ще подпомага финансово двойки за ин витро

Община Асеновград ще подпомага финансово семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Нормите, по които ще става това, са разписани в специален "Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Асеновград". Предстои документът да влезе за обсъждане и гласуване на сесия на Общинския съвет. Ако бъде приет, ще бъде първият подобен в историята на Асеновград. Инициативата за него е на общинското ръководство и е базирана на добри практики в други общини, където подпомагането на двойки за ин витро вече е в ход. Средствата ще се гласуват всяка календарна година с общинския бюджет по предложение на Комисия, която ще се сформира специално за този правилник. 

Ще се финансира само по един опит на одобрените двойки в рамките на текущата година. Това няма да ограничи правото и възможността на одобрените двойки да кандидатстват и за финансово подпомагане от Фонда за асистирана репродукция.

Сред критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, са поне единият от двамата да е български граждани, притежаващ постоянен или настоящ адрес на територията на Асеновград през последните 3 г., да нямат парични задължения към държавата и асеновградската хазна, да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да не са криминално проявени, да е налице доказана необходимост от лечение на безплодие чрез асистирани репродуктивни технологии (чрез представяне на епикриза от лекуващия лекар/клиника по асистирана репродукция), а също и да липсват контраиндикации за този вид лечение, съгласно Наредба № 28 от 2007 г. на МЗ и Наредбата за нейното изменение и допълнение, обнародвана в ДВ бр.58 през юли м.г. Всичко това трябва да се удостовери със съответните документи.

Заявленията на кандидатите ще се одобряват от Комисия, назначена със заповед на кмета. Съставът й ще е 7-членен. Четирима ще са съветници, двама ще са от общината, а един ще е представител на организации, защитаващи правата на пациентите в областта на репродуктивното здраве. В работата им участват и вещи лица - лекари по акушерство и гинекология, а при необходимост и други специалисти по конкретни случаи.

Заседанията на комисията ще са закрити.

Списъкът с одобрените двойки, както и размерът на отпуснатата сума, трябва да получи одобрението на ОбС. Председателя на Комисията е този, който ще има задачата да уведомява заявителите за взетото от съветниците.

Одобрената парична сума ще се отпуска в рамките на съответната бюджетна година след влизане в сила на решението на ОбС, с което се приема бюджетът.

При настъпване на бременност, подпомогнатите лица ще трябва да предоставят информация на Комисията за целите на статистическо проучване.

 Личните данни на кандидатите ще бъдат конфиденциални.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
25 фев 2021
Последни новини