Община Асеновград ще подпомага финансово двойки за ин витро

Община Асеновград ще подпомага финансово семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Нормите, по които ще става това, са разписани в специален "Правилник за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала, с репродуктивни проблеми на територията на Община Асеновград". Предстои документът да влезе за обсъждане и гласуване на сесия на Общинския съвет. Ако бъде приет, ще бъде първият подобен в историята на Асеновград. Инициативата за него е на общинското ръководство и е базирана на добри практики в други общини, където подпомагането на двойки за ин витро вече е в ход. Средствата ще се гласуват всяка календарна година с общинския бюджет по предложение на Комисия, която ще се сформира специално за този правилник. 

Ще се финансира само по един опит на одобрените двойки в рамките на текущата година. Това няма да ограничи правото и възможността на одобрените двойки да кандидатстват и за финансово подпомагане от Фонда за асистирана репродукция.

Сред критериите, на които трябва да отговарят кандидатите, са поне единият от двамата да е български граждани, притежаващ постоянен или настоящ адрес на територията на Асеновград през последните 3 г., да нямат парични задължения към държавата и асеновградската хазна, да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да не са криминално проявени, да е налице доказана необходимост от лечение на безплодие чрез асистирани репродуктивни технологии (чрез представяне на епикриза от лекуващия лекар/клиника по асистирана репродукция), а също и да липсват контраиндикации за този вид лечение, съгласно Наредба № 28 от 2007 г. на МЗ и Наредбата за нейното изменение и допълнение, обнародвана в ДВ бр.58 през юли м.г. Всичко това трябва да се удостовери със съответните документи.

Заявленията на кандидатите ще се одобряват от Комисия, назначена със заповед на кмета. Съставът й ще е 7-членен. Четирима ще са съветници, двама ще са от общината, а един ще е представител на организации, защитаващи правата на пациентите в областта на репродуктивното здраве. В работата им участват и вещи лица - лекари по акушерство и гинекология, а при необходимост и други специалисти по конкретни случаи.

Заседанията на комисията ще са закрити.

Списъкът с одобрените двойки, както и размерът на отпуснатата сума, трябва да получи одобрението на ОбС. Председателя на Комисията е този, който ще има задачата да уведомява заявителите за взетото от съветниците.

Одобрената парична сума ще се отпуска в рамките на съответната бюджетна година след влизане в сила на решението на ОбС, с което се приема бюджетът.

При настъпване на бременност, подпомогнатите лица ще трябва да предоставят информация на Комисията за целите на статистическо проучване.

 Личните данни на кандидатите ще бъдат конфиденциални.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини