Надупчените улици и занемарени междублокови площадки - основен дразнител на асеновградчани

Ремонт на улици, обновяване на междублокови пространства и обществени сгради в селата. Такива бяха предимно исканията на гражданите, присъствали на общественото обсъждане на поректобюджета днес. 

На дневен ред отново бе поставен въпросът с изместването на експозицията от уникалната находка на динозавър от Палеонтологичния музей над града в центъра на Асеновград. Експозицията е с двойствен статут - филиал е на Природонаучния музей към БАН, но се издържа от общината в нейна сграда, и финансирането удря на камък от години. И преди, и сега обаче общинарите са на мнение, че пребазирането на динозавъра едва ли е възможно.

Имаше и няколко дребнаво-екзотични предложения, като например да се помисли за саксии пред паметниците, "както беше някога", и за построяване на конкретна "квартална църквичка". Второто си бе направо странно и предизвика снизходителни усмивки у присъстващите - при условие, че "Българският Йерусалим" последен в страната може да се оплаче от липса на църкви и параклиси, едва ли някой би решил, че точно за това трябва да се мисли към момента. Още повече, че тече изграждането на нов параклис в градинката на брега на Чая. Но ето, че се намери и такъв.

Управата обаче, в лицето на кмета Емил Караиванов и замовете Манол Генов и Мюмюн Алиджик, се заинтригува от предложението в бюджета да бъдат заложени средства за приложни и научни изследвания за опазване и популяризиране на културното наследство на Асеновград. За пример бе даден местният обичай "Калиници", в който сега участват предимно малки момиченца, докато преди години в него са се включвали и момчета.

Градоначалникът заяви, че направените искания ще бъдат разгледат детайлно и тези от тях, които бъдат определени като най-належащи и основателни, ще бъдат включени в инвестиционната програма, съобразно възможностите на общината.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини