Кметовете притеснени, нямат копирни машини за вота

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори местните администрации са изправени пред сериозен проблем - спешното осигуряване на копирни машини. Причината е последната промяна в Избирателния кодекс, според която всяка избирателна секция трябва да разполага с копирна машина. Това е и единственият вариант всяка политическа сила да се сдобие с копие от секционните протоколи.

За парламентарния вот общините ще трябва сами да си осигурят копирна техника за всяка една секция. В този смисъл само за асеновградско говорим за 104 копирни машини.

НС реши, че нововъведението е подходяща превантивна мярка, която да осигури прозрачност при отчитането на бюлетините и изготвянето на изборните протоколи. Всеки заинтересован ще може да си набави копие от въпросните документи.

Разходът обаче е предизвикателство дори за големите общини. Обсъждат се различни вариантите за справяне със ситуацията като основният е да се отправи запитване до ведомствата и институциите, които могат да предоставят ксерокс машини за деня на вота. Дори и да стане това обаче, трудно ще се осигурят копи-машини за всички секции. Вариант е да се търсят ксерокси втора ръка или фирми, предоставящи такава техника под наем. Но и това е свързано с извънредни разходи.

Принципно това трябва да е изключителен ангажимент на държавата, тъй като тя организира и обезпечава изборния ден.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини