Бомба в Ню Йорк - Федерер загуби катастрофално от Робредо

В истинско фиаско се превърна осминафиналния мач на петкратния шампион на US Open Роджър Федерер срещу един от най-удобните му противници изобщо – Томи Робредо. Федерер загуби с 0:3 сета (6:7 (3), 3:6, 4:6) срещу тенисист, който досега в общо 10 срещи му беше взел само три сета. Така на четвъртфинал няма да се състои чакания с нетърпение от всички тенис фенове сблъсък между Федерер и Надал. Рафа успя да спечели своя мач срещу германеца Филип Колшрайбер в четири сета – 6:7 (4), 6:4, 6:3, 6:1.

Програмата през днешния ден беше сериозно забавена и объркана заради проливен дъжд, продължил няколко часа. Това може би оказа влияние на Федерер, който изигра потресаващо слаб мач, противно на всякаква логика дотук в турнира, докато Робредо, който се оплакваше от физически проблеми, игра като истински терминатор и спечели всички важни точки в срещата. Показателен беше първия сет – пробив за Робредо още в първия гейм, Федерер го върна, но след това испанецът пак проби, макар че швейцарецът имаше няколко шанса да поведе с пробив. Всъщност Робредо проби за 5:4 гейма и сервираше за сета, но Роджър направи рибрейк и вкара нещата в тайбрек. Там обаче Робредо показа стабилност и завърши гейма с ас.

Оттук настетне нещата се сринаха за Федерер – той имаше пет шанса за пробив във втория сет и във всичките взе грешни решения, докато Робредо успя да пробие за 5:3 още при първия си шанс. Нервността на Федерер вече беше очевидна – в третия сет, при 2:1, той пропусна да пробие от 0:40, като само в този гейм изтърва пет шанса за пробив, а след като и тук швейцарецът не можа да се възползва от шансовете си, той рухна и инкасира на свой ред пробив, което се оказа решаващо.

Труден мач имаше и Рафа Надал, но това беше малко или много очаквано – срещу Колшрайбер Надал имаше по един загубен сет в предишните си пет мача на твърди кортове. И сега традицията се спази - 6:7 (4), 6:4, 6:3, 6:1. В първия сет германецът спаси 0:40 при 5:6 и успя да вземе тайбрека, но Надал не се разколеба, започна мощно да атакува с невероятния си топспин на бекхенда на Колшрайбер, който играе с една ръка от тази страна и постепенно това даде резултат. Показателно е, че германецът стигна до шанс за пробив едва в началото на четвъртия сет, но сбърка лесен смач и това го обезкуражи тотално и окончателно. Така в следващия кръг Надал ще се изправи срещу Робредо и на практика пътят към финала за световния номер 2 изглежда разчистен.

При жените най-интересното е, че ще гледаме четвъртфинал между две италианки – Роберта Винчи срещу Флавия Пенета. Винчи победи лесно с 2:0 сета друга своя сънародничка – Камила Джорджи, която отстрани преди това Каролин Вожнячки, а Пенета беше спасена от дъжда във втория сет срещу Симона Халеп – 5:4 гейма за румънката и 40:30, но след паузата опитната италианка си беше вече починала и излъга младата си съперничка. От надпреварата отпадна американката Алисън Риск, която отстрани Цвети Пиронкова и Петра Квитова, но сега загуби с 1:2 сета от Даниела Хантухова.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини