Емил Караиванов: Кабинетът ми е отворен за всеки с идеи за проекти, по които да искаме еврофинансиране

Снимка: Архив

Среща-разговор на д-р Емил КАРАИВАНОВ, кмет на Асеновград, с журналисти*:

- Д-р Караиванов, вече са факт бюджетът на община Асеновград за 2014 г. и инвестиционната й програма. Стана ясно, че ще се ползва банков кредит, с който общината да обезпечи сериозна част от обектите в списъка на инвестиционната програма. Какви са най-сериозните инвестиции, които предвиждате, как ще се използва кредитът и къде в новия бюджет на общината има завишения като предвидени приходи и разходи?

- Когато говорим за новия бюджет, трябва да отбележим, че имаме завишение на общата рамка - 37 млн. лв., но това не е само наша заслуга. Завишени са стандартите от делегираните от държавата дейности, капиталовата 820 000 лв. и общата изравнителна субсидия, които са фактор, зависещ от държавната политика. Националното сдружение на общините и аз като член на управителния му съвет, продължаваме преговорите с правителството по отношение на децентрализацията, включително и на някои преки данъци.

Имаме положителна тенденция в общината - по-добра събираемост на собствените приходи и добри резултати на приходите от продажби. Това дава възможност за по-оптимистична бюджетна прогноза.

Държа да отбележа, че през последната бюджетна година общинското управление показа, че успешно може да търси нови източници на приходи от дейности, които години наред не са забелязвани или по различни причини са били блокирани. Искам да дам само два примера. Първият е успешната процедура по отдаване дейности по дърводобив в общински гори в местността Пранговото и продажбите на земи от общинския земеделски фонд. Години наред преди този мандат никой не се е сещал, че това са възможности, с които може да се осигурят допълнителни приходи на общината, но ние успешно го направихме. Още нещо не трябва да пропускаме, точно защото бюджетът е ограничен откъм държавна рамка и разходи по делегирани държавни дейности. И това са приходите от местни данъци и такси. Казвам това, защото асеновградчани трябва да осъзнаваме, че по-доброто състояние на бюджета и възможностите за повече вложения зависят изключително от това колко сме коректни като платци. Защото в основата на богатите общини винаги стои коректното издължаване на местните налози от гражданите.    

2014 г. е преходна между два програмни периода и няма как да се привлича външно европейско финансиране. Затова, докато изчакваме реалния старт на новия програмен период, аз и общинската администрация активно анализираме и подготвяме варианти за нови проекти. Но това в най-добрия случай значи поне още една година, затова се убедихме, че е добър момент общината да се обърне към банков кредит. Още повече, че нямаме задължения и финансово Асеновград стои стабилно, а нуждата от инвестиции не чака отлагане.    

Кредитът от 3 млн. лв. ще използваме за проектиране на инфраструктурата на новите квартали "Свети Трифон", "Баделема 2", кв. 36 зад стадиона, детски площадки, озеленяване на парковете, за реконструкция на улиците "Ген. Дандевил", "Илинден", "Хан Аспарух", "Хр. Анастасов", "Лозница" и важни пътни артерии в селата на общината. Вече е публично известно къде ще се вложат средствата от банковия кредит и общественото обсъждане на списъка на предложените инвестиции е факт. Категоричен съм, че тези предложения са изключително балансирани и ефектът от тях ще се усети както в Асеновград, така и по всички села от общината

- Общината има ли неприключени или неразплатени проекти през периода 2007-2013 г.? Каква ще е проектната политика до края на мандата ви, а и за целия програмен период? Какви нови проекти ще се разработват и изпълняват през периода 2014-20120 г.?

- През изминалия програмен период бяха реализирани редица проекти, сред които три особено важни - "Асеновград – свещената порта на Родопите", "Енергийна ефективност на училища и детски градини" и "Мерки за предотвратяване на наводнения от Аман дере". Да, тези проекти бяха подготвени от предишното управление, но съществената част по реализирането като  процедури, изпълнение и устойчивост бе от моята администрация. Имахме много трудности поради пропуски в подготовката на проектите и положихме много усилия при успешното им реализиране. Това се оказа изключително сериозен ангажимент, а процедурите бяха тежки. За съжаление попаднахме и на сериозни пропуски в проектната документация и в заданията по възлаганията. Общината трябваше в движение да допроектира почти всички проекти, да прави допълнителни възлагания и най-важното - да осигурява допълнително финансиране, защото то се оказа пропуснато.  

За да изведем проектите до успешен край, се наложи допълнително финансиране - 500 хил. лв. за училищата и 340 хил. лв. за Аман дере, които суми допълнително обремениха общинския бюджет. Това обаче беше необходим разход, за да се преодолеят пропуските в подготовката на проектите и се гарантира тяхната устойчивост. Затова сме заложили средства в новия бюджет за подготовка на качествени проекти.

Други важни проекти, които финиширахме, бяха новата детска градина в кв. "Запад", регионалното депо за твърди битови отпадъци, Центъра за настаняване от семеен тип и др. Предстои подготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие и Общ устройствен план на община Асеновград, изготвяне на проекти за новия програмен период, водният цикъл, сепарираща инсталация и рекултивация на старото депо, кандидатстване по програмата на правителството "Растеж и развитие на регионите" (тази година очакваме да получим 1 370 000 лв.).

Най-добрият вариант за пълноценно усвояване на възможностите по новия програмен период ще бъде, ако получим повече идеи за проекти и тяхното реализиране. Затова заявявам открито, че кметският кабинет е отворен за всяка неправителствена организация, група от граждани и асеновградчани, които имат идеи и успеят да ги защитят така, че да станат основа за проект на общината, по който да искаме европейско финансиране.  

- От началото на мандата ви се реализират няколко проекта за ефективна общинска администрация, електронни услуги, нов стил на работа с гражданите. Факт са и нови общински предприятия - за туризма, депото за отпадъци. Доволен ли сте от начина, по който работят администрацията и общинските предприятия?

- Да, това са проекти по програма "Административен капацитет". За съжаление заварих проект с финансова корекция в размер на 120 000 лв. Това бе неприятна ситуация, но единствено възможното бе общината да поеме за своят сметка това недоглеждане.

Хубавото е, че през изминалата година, а и през настоящата ние продължаваме да инвестираме с проектно финансиране администрацията на общината да е на добро ниво по компетентности, комуникация и обслужване, по лидерски практики, обслужване на хора в неравностойно положение и дори при решаване на конфликти.  Новите проекти за ефективна администрация са в ход и се надявам резултатите да доведат до значително подобряване качеството на работата в общинската администрация.

Наложих промени в структурата на администрацията и през тези години съм се стремял да променя мисленето на служителите, че трябва да служат на гражданите, да защитават техния интерес и в максимално кратки срокове да дават адекватни решения. Дали се получава, ще кажат самите граждани, но все пак смятам, че има още какво да се желае. Това беше и поводът да се разделя с някои служители, тъй като не разбраха смисъла на реформите.

Създаването на "Инспекторат, паркинги и гаражи" , "Туризъм" и "Третиране и депониране на битови и строителни отпадъци" смятам за свой принос, който доведе до по-добро администриране, подобряване на качеството на предлаганите услуги и не на последно място ефективност и повишаване на приходите. Това са нови структури на общината, към които всички продължаваме да имаме претенции, и аз съм сигурен, че промяната на обслужването, контрола и качеството на градската среда ще става все по-осезаема. Специално в сектора на туризма имаме най-високи очаквания и в него не сме спирали да допълваме нови и нови идеи. Но за да може общината да продава успешно туризма като продукт, това трябва да е цел на цялата ни общност. Не може да искаме прилив на туристи, а те да се препъват в безразборно паркирали коли, да оглеждат изпотрошени табели и пейки и да отсядат в заведения, които не са приветливи и с перфектно обслужване. 

- Градската среда и онова, което тя предлага, е нещо, за което всеки кмет е критикуван. Вие от какво в нея не сте доволен и кои са нещата, което могат да бъдат променени. Асеновградчани са недоволни от уличното осветление, парковете, зеленината, паркирането, но и вандализмът също се оказа неизменна част от градската среда. Какво може да промените, за да е градът наистина привлекателен за жителите и гостите му?

- Това е много благодатна тема и по нея всички ние заедно или по групи интереси можем да обсъждаме с часове. Най-хубавото е, ако накрая на всичките тези дебати осъзнаем, че добрата градска среда, освен въпрос на управление, е и въпрос на съпричастност и отговорност на всички, които я ползват.

Има още много какво да се желае за подобряване на градската среда. Аз съм приел това като своя мисия и работя непрекъснато в тази посока през последните две години. Смятам, че поддържането на парковете през миналата година беше подобрено. За тази година са предвидени повече средства и имам амбицията да възстановим и разширим напоителната система и създадем по добри условия за поддържане на зелените площи. Проектирахме, заложихме средства и започнахме изграждането на десет нови детски площадки. Възстановихме фонтанките. Заложили сме нови условия в процедурите за сметосъбиране, сметоизвозване и снегопочистване. Подготвяме проект за по-ефективно осветление.

Аз обаче приемам поддържането и опазването на градската среда като общо дело на градската управа и гражданите. Болно ми е, когато се чупят детски съоръжения, улични лампи, режат се кабели - така посягаме на това, което сме съградили заедно. Докога?

По-нормално е един кмет да има ангажимент и идеи за още по- привлекателна градска среда за ежедневен отдих и релакс през почивните дни, отколкото да отправя призиви срещу неспирните прояви на вандализъм. А аз, за съжаление, съм принуден да правя и това. Как да се амбицираме да направим големи фонтани в градския парк, когато кранчетата на фонтанките бяха смъкнати по най-бързия начин? Как да увеличим площадната и паркова декоративна растителност, когато всички знаем с разочарование как се отмъкнаха от корен декоративни храсти и растителност от предишни сезони? Същото важи и за уличното осветление, и за пейките, и за каквото още се сетите.

И през тази бюджетна година общината е заявила списък на местата, където ще има нови детски площадки, над 200 декара паркове, градини и блокови пространства ще са обект на поддържане по озеленяване. В този смисъл искам да направя един специален акцент –  асеновградчани отдавна заслужаваме един истински градски парк, в който да има среда както за отдих, така и за забавления и култура. В предишния мандат бе провалена възможността да се защити един такъв проект, а толкова други градове успешно стигнаха до европейско финансиране. Да, имаме нужда от уютен парк, в който да има открита лятна сцена, атракции и места за велоалеи. Възможността дори и за чисто нов градски парк стои сериозно на вниманието на моята администрация и ако се открие линия за финансиране, ние ще заявим такъв проект.

Имам амбицията да мислим и как можем да привлечен финансиране за проекти, чрез които да направим атрактивна пешеходна крайречна зона из града. Тук няма да пропусна да отбележа и един неприятен факт - от 2009 г. насам общината е оставена без шанс да получи от държавата финансиране за укрепване на речното корито в градската регулация. Но ние ще продължим да настояваме за това, както и за реконструкцията и укрепването на мостовете в града. 

Държа да не пропусна и нещо много важно, което за мнозина вероятно не е атрактивно, но то дава изключителен шанс за качеството на градската среда. Става дума за политиката, която аз отстоявам – максимално да подменяме старите амортизирани водопроводи по улиците на града и по селата. Значителна част от инвестиционната програма е за такива обекти. В такива мащаби това не е правено от дълги години, затова непрекъснато имаме проблеми с аварии, с пропаднали улици и компрометирани тротоарни настилки. Когато успеем да ги подменим максимално, тогава всички ще видим, че то е част от качеството на живот и от съвременната градска среда.

- Какви са претенциите на бизнеса към общината в момента? Има ли сфери, в които тя може да помогне, така че да има повече заетост и инвестиции, а и безработицата да бъде намалена? За какво идват при вас хората на бизнеса и какво казвате на онези, които идват да търсят работа?

- Отношенията ни със Съюза на предприемачите в Асеновград са партньорски. Провели сме няколко срещи и дискусии, стремим се към взаимноизгодно сътрудничество. Имам добри отношения и с предприемачи извън съюза. Общите ни цели са подобряване на градската среда, условията за бизнес, ниската безработица и привличането на инвестиции. Когато законите го позволяват, възлагаме работа на фирми от Асеновград, за да поддържаме добра икономическа среда и запазваме работната ръка. Участваме съвместно в търговски изложения. Стремим се да облекчим бизнеса с намаляване на административната тежест, разсрочване на задължения, посредничество в диалога с правителството.

Все още безработицата е тежък проблем - 9,6%, макар и под средната за страната. Активно съм се ангажирал в намирането на работата на много хора и често съм успявал. Работим по програми за заетост и участваме в интервютата за работа на новите фирмени инвеститори. Имаме непрекъснато срещи със съграждани, които търсят помощ за работа. Стремя се по най-добрия начин да отреагираме, особено когато става дума за млади семейства, млади хора, които са социално слаби или хора с увреждания. Няма да е коректно да визирам конкретни казуси, но ви уверявам, че политиката за обгрижване на заетостта е непрекъснато на моето внимание. 

- Каква е амбицията ви в социалната политика, върху какво ще бъдат по-сериозните акценти, така че асеновградчани да усещат реална подкрепа, когато са уязвими и имат нужда от съпричастност на общината?

- Наистина социалната политика в този мандат е нещо, с което не е нужно сами да се хвалим, защото то вече е оценено от онези, към които е насочена. А добрата оценка е нещо, което още повече ни амбицира да бъдем активни.

Спечелили сме и работим по четири проекта на социалното министерство - "Помощ в дома" (42 социални асистента се грижат за 100 лица с увреждания), "Подкрепа за достоен живот" (69 лични асистенти на граждани с тежки физически увреждания), 9 са утвърдените семейства по "приемна грижа" като в 5 от тях вече са настанени деца, Център за настаняване от семеен тип с 14 деца. На територията на община функционират и Център за обществена подкрепа (с капацитет 80 деца и семейства), Дневен център за деца с увреждания (30 деца и семейства), Център за настаняване от семеен тип за деца в Нареченски бани (15 деца), Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания (14 деца), Домът за деца, лишени от родителски грижи "Таню войвода" (27 места), Дом за възрастни хора с физически увреждания (40 места).

По моя инициатива и с подкрепата на Общинския съвет финансираме с общински средства семейства с репродуктивни проблеми. За миналата година 18 семейства получиха помощ в размер до 2 000 лв. Не е на общината констатация, а е факт, огласен на национално ниво, че Асеновград е общината за пример специално в този сегмент – за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За настоящата година вече сме обявили три сесии, на които набираме нуждаещи се и първата от тях вече трябва да е стартирала.  

С решение на ОбС предоставяне еднократни помощи за социално слаби граждани или граждани със сериозни здравословни проблеми. Ако се поинтересувате, ще се уверите сами, че това са казуси на непрекъснато социално обгрижване на асеновградчани. По инициатива на общината внасяме искания за подпомагане за дългосрочен период (9 месеца), през който например тежко болни и самотни хора да могат да си наемат домашни помощници на половин работен ден. Сумите, които им отпуска общината, не са символични –  само на последната сесия хора по няколко такива казуса получиха по 1080 лв. Социална политика са и докладните записки на администрацията, с които осигуряваме финансова подкрепа на асеновградски студенти да си заплатят семестриалната такса, защото нямат родители или са в тежко състояние. На последната сесия две такива докладни бяха одобрени по наше предложение.   

С финансиране от държавата създадохме обществена трапезария, която се ползва от 75 социално слаби граждани на общината. Кандидатствахме и успяхме да осигурим работа  на младежи и хора с увреждания. Местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетните успя да защити и реализира две проекта, свързани с интеграцията на ромската общност - "Графити стрийт батъл" и "Учи и спечели." По този начин смятам, че се увеличиха социалните ангажименти на общината, свързани с преодоляване на бедността и безработицата.

*В интервюто са включени въпроси на различни медии

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини