Tелефонно прецакване за 1 април

И тази година доста хора избират телефонното "прецакване", за да се пошегуват със свои близки за 1 април - Международния ден на хумора и шегата.

Това разказа пред БТА Бояна Попова - продуктов  мениджър в компанията, която предлага телефонната закачка.
Статистиката сочи, че в последните три години т.нар.  телефонни прецаквания са най-разпространения начин за шеговито  отбелязване на 1 април.

"Причините са няколко -  всички се хващат на шегата, евтино е и остава безценен спомен,  за който се говори с години", казва Попова.

Разработени са най-разнообразни телефонни шеги, подходящи за всички - мъже, жени, тийнейджъри. Определено има такива, които  се харесват и поръчват много повече - например "Радио шега",  "Влюбен" и др.

Попова обясни, че шегите с еротична тематика логично биват  предпочитани, защото покриват по-широка аудитория - влюбени  винаги има.

Обикновено  потребителите влизат в сайта, прослушват безплатно всички шеги и просто избират най-подходящата за тяхната "жертва". Регистрация не се изисква.

А след като жертвата получи шегата си и  поръчителят, и получателят могат да чуят реакцията на  "потърпевшия" от конкретния телефонен номер. Понякога хората започват да  изпращат шеги, докато са заедно, за да видят реакцията на живо. 

 "Тази услуга е популярна навсякъде, но в България сме я  развили по уникален модел. Всъщност в света само ние  предоставяме възможност да се проследи реакцията на "жертвата" на закачката. Още повече това преслушване не е еднократно - след време можеш пак да я чуеш, защото системата те помни", посочи  Попова.

Тя разказа и за любопитен случай, при който резултатът  от шегата става много романтична история. 

"Майчето" от  шеговитата услуга се наложи да разговаря с "жертвата", за да  уточнят проблем и от дума на дума взеха, че се харесаха и така  са заедно и до днес", разказа Попова.


Каква е историята на първоаприлските шеги?
Има предположения, че традицията на първоаприлските шеги  датира от езически празник в древен Рим, посветен на богинята  Хилария и наричан Ден на радостта. Фестивалът на Хилария,  честван на 25 март, е бил включен в празниците на богинята майка Кибела - европейско съответствие на шумеро-акадските богини на  плодородието Инана/Ищар.

Денят на радостта в езически Рим се  отличавал с особена разпуснатост, подигравки с магистрати,  предизвикателни карнавални облекла, твърдят историците.

Счита се, че Денят на шегата в наши дни идва от  средновековна Франция, когато през 1582 година Грегорианският  календар премества новогодишния ден от 25 март на 1 януари.  Тези, които продължавали да празнуват Нова година на 1 април,  били третирани като "глупци".

Денят става международен празник в началото на 20 век,  когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги  придобиват свой национален колорит.  През 1970 г. Международната организация за  радиоразпръскване (ОИРТ), която от 1993 г. става Европейски съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на  хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой  да не се връзва на първоаприлските новинарски емисии. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Pi
    pich
    1 0
    14:07, 8 сеп 2014
    Na maikavi u putkata umrqla:6ega we ahahahaah
Последни новини