Седмокласниците щурмуват елитните гимназии

Стартира приемът на заявления за седмокласниците, които желаят от следващата година да са ученици в профилирани и професионални гимназиални паралелки. В Асеновград документи ще се приемат от 8.00 до 18.00 ч. в ОУ "Отец Паисий". Училището се намира на ул. "Христо Ботев" № 9. Срокът е до 20 юни, включително.

От Регионалния инспекторат по образование информират за следното:

- Учениците, които не са класирани на първи етап, автоматично участват във втори етап на класиране.

- Тези, които са класирани на І етап, се записват в училището, в което са класирани в работните дни от 27 юни до 1 юли.

- Учениците, които желаят да участват във втори етап на класиране (класирани по второ или следващо желание на първи етап и желаещи да опитат късмета си за по-горни позиции), следва да подадат заявление в училището, в което са класирани на първия етап. Промени и пренареждания на желанията не се допускат.

- Участниците във второ класиране запазват мястото си от І класиране само ако не бъдат класирани на по-предно свое желание.

Документи, които трябва да се представят от кандидатите:

  • Оригинал и копие на удостоверението за завършен VІІ клас.
  • Оригинал и копие от медицинско свидетелство (само за кандидатстващите за специалности от професии).
  • Оригинал на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити за сверяване (за учениците от други региони и копие).

Ученикът задължително представя на длъжностното лице, приемащо заявлението, служебната бележка за оценките от положените приемни изпити за сверяване на вписания входящ номер.

Заявлението се попълва четливо, като желанията се вписват с точното наименование на училището, профила или специалността от професия, без зачертавания и корекции.

И накрая няколко съвета: при подреждане на желанията детето да започне от най-желаната специалност и паралелка, но съобразно бала му. Ако например то има бал 22 е пълно безумие да пише на първите 2-3 места паралелки в езиковите гимназии, за които няма никакъв шанс. Важи и обратното - ученик с бал 34 не трябва да пише на първите позиции училища, където приемът е успешен и с по-ниски оценки. С една дума - съобразявайте се бала.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини