Суперколония на мравки заплашва да превземе света

Учени откриха най-голямата колония, която някога е наблюдавана при животни в естествената им среда.

Суперколонията засега е дълга повече от 38 км.

Изморени от живота по дърветата, африканските мравки са започнали да излизат от своята територия и човечеството трябва да бъде наясно с опасностите.

Във видеото горе вижте интересни факти за мравките

“Lepisiota canescens” е видът, застрашаващ човечеството

Този вид произлиза от девствените гори на Етиопия. Учените твърдят, че е доста опасен, защото е способен да създава суперколонии, като включва в тях мравки от различни гнезда и по този начин се разпространява за кратко време на широки територии.

Изследователите подават сигнал до много институции в Америка и Етиопия и дори публикуват доклад в научното списание „Insectes Sociaux“, който съдържа изследвания, подкрепящи твърденията им.

„Видът мравки, открит в Етиопия, има пълния потенциал да превземе света“,

казва водещият изследовател на проучването - Магдалена Зоргер. Тя допълва, че инвазивните видове често пътуват с хората и ако туризмът и търговията в този регион продължава да нараства, е доста вероятно мравките да се разпръснат по цялата Земя. Нужна е само по една бременна мравка царица в багажа на туристите.

Засега тези гигантски мравки живеят в естествените гори на Етиопия, богати на животински видове в разрез със заобикалящата ги пустош. Това е така, защото етиопските християни са обграждали своите църкви с растителност и по този начин са запазили някои гори повече от хиляда години.

Точно в тези гори се дава и началото на суперколонията от мравки, дълга повече от 38 км. Най-лошото тепърва предстои, ако тези малки създания се пренесат в среда, в която липсват хищници.

Подобен вид вече е нападал Националния парк „Крюгер“ в ЮАР. След като австралийски власти откриха мравките на товарен кораб, пристанище „Дарвин“ беше временно затворено, за да се преборят вредителите.

Суперколониите от мравки не са шега

Преди време аржентински мравки създават суперколония дълга повече от 800 км., изтребвайки всички други видове мравки по пътя си. Тяхната инвазия води до смъртта и на хищниците по пътя им, като например вида на бреговия жабовиден гущер, послужил за храна на многобройната армия.

Източник: http://www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини