Църквата ни може да вземе Нобел за спасяване на евреите. Преглед на печата

24 часа"

Църквата ни може да вземе "Нобел" за спасяване на евреите

Българската православна църква да получи Нобеловата награда за мир в края на тази година заради спасяването на 48 хил. български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. Номинацията на църквата е била внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари, съобщи за "24 часа" инициаторът адвокат Моше Алони. Зад номинацията стоят още професорът по право от университета в Хайфа Моше Кешет, и бившият израелски министър на здравеопазването и депутат ген. д-р Ефраим Снех.

"Труд"

40% от автомобилите у нас над 20-годишни

Около 40% от всички регистрирани автомобили у нас са над 20-годишни според статистика, представена от Борислав Цаков, председател на сдружение "Прес-Авто Клуб - България". Към края на 2016 г. броят на регистрираните нови леки коли (до 5 г.) у нас е едва 4,4%. Общо две трети са над 15 години, само 14% - на възраст под 10 г.

През миналата година у нас са регистрирани 2474 хибрида.

"Държавата не подпомага модерната тенденция за въвеждане на екоавтомобили - хибриди или електромобили; няма данъчни облекчения или субсидии за възстановяване на част от стойността на електромобилите", коментира Иван Пенчев от сдружението.

"Стандарт"

Лидери от Европа канят Радев на визита

Лидери от Европа вече са поканили новия президент Румен Радев на визита, след като встъпи в длъжност в края на тази седмица. "За ръководителите в Европейския съюз е важно да разговарят с държавния глава, който в следващите месеци ще определя и политиката на страната", обясниха от екипа на новия президент. Те не разкриха кои са лидерите, поканили Радев на визита, но коментираха само, че става въпрос за двама президенти. В същото време още в първата седмица от мандата на Радев той ще разговаря по телефона и с колеги от Европейския съюз, тъй като телефонните обаждания по важни за съюза теми са регулярни.

"Монитор"

11 жертви на студа досега

Бялата смърт уби 11 души от началото на студената вълна, която обхвана страната, пише в. "Монитор". Най-много жертви има в Пловдив и района, където са умрели 6 човека. Повечето от тях са клошари. Майка и двете й душевноболни деца загинаха от студ и глад н началото на декември. В необитаема къща край бул. "Васил Априлов" в Пловдив беше открито тялото на 37-годишен бездомник.

Друг клошар беше открит замръзнал до строеж на ул. "Капитан Бураго" в края на декември. Шестата жертва на бялата смърт - мъж на около 65 години, бе намерен през януари в чакалнята на Централна гара. Само преди три дни у дома си в благоевградския квартал "Струмско" от студ починаха 67-годишната Николина Калайджийска и 31-годишната й дъщеря Илияна.

"Сега"

За първи път НЗОК може да плати на болниците над лимитите

За пръв път от 2 години здравната каса може да плати на болниците над бюджетните лимити, които им е определила. Това може да стане, защото разходите на касата след въвеждането на пръстовия отпечатък намаляват с по 5-6 млн. лв. месечно, поясни пред БНТ здравният министър в оставка Петър Москов. "Има възможност разходите на болниците над таваните, определени като прогнозни, да бъдат заплатени, защото системата на контрол и системата на ясна прозрачност за това има ли реално такъв пациент и той лекува ли се сработва и тя дава около 5 милиона по-малко разходи на месец. Това дава възможност болниците да бъдат финансирани допълнително там, където работата е доказана", обяви Москов.

"Дума"

Фондът на фондовете се оказа абстракция

Година и половина след създаването на т.нар. Фонд на фондовете, финансовият министър в оставка Владислав Горанов го определи като абстракция. Създаването му бе лансирано именно от Горанов през май 2015 г. и през юли същата година МС учреди "Фонд мениджър на финансови инструменти в България", каквото е пълното наименование на фонда.

"Финансовите инструменти все още са някакъв елемент на абстракция за бизнеса, особено в частта за Фонда на фондовете. Трябва да го измъкнем от абстракцията, защото в него има над един милиард български лева, които трябва да се завъртят под различни инструменти, за да достигнат до бизнеса", каза вчера Горанов, който участва във форум, посветен на плана "Юнкер".

"Капитал дейли"

БДЖ ще ремонтира влаковете Siemens в спорна поръчка за 137 млн. лв.

На финала на сегашното управление държавната "БДЖ Пътнически превози" пусна най-голямата си поръчка - тя е за ремонт и поддръжка на мотриси Siemens, за 137 млн. лв. без ДДС и е за 5-годишен период. Проблемите около търга са три. Първо, единственият български производител на локомотиви, който работи с частните жп компании, беше елиминиран. Второ, след като избере изпълнител, БДЖ може да му отдаде 4 от депата си, където да се извършва въпросната дейност при условия, договорени след подписването. Третият - и най-съществен - е цената, която според представители на пазара е можело да бъде доста по-ниска.

Поръчката е обявена на 3 януари, като ще бъде плащано със средства от самото дружество, което от години е в тежко финансово състояние. Крайният срок за подаване на оферти е 7 февруари. Тя е за ремонт и поддръжка на 22 дизелови мотриси и на 24 броя електрически мотриси Siemens, които бяха закупени преди малко повече от 10 години. В средата на миналата година от ръководството на холдинга обясниха, че имат сериозни проблеми, като към момента в експлоатация са 17 от дизеловите и 20 от електрическите, а текущи ремонти се правят в депата на БДЖ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини