Прокуратурата проверява над 100 съмнителни военни поръчки. Преглед на печата

"Монитор":

ВСС поряза съдийката, освободила Ценко Чоков 

Съдийската колегия на ВСС не избра за председател на апелативния спецсъд Даниела Росенова, която е една от съдийките, пуснали на свобода скандалния кмет на село Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и още двама обвинени в лихварство и рекет. След 3 часа изслушване и обсъждане 4-ма от кадровиците на Темида гласуваха "за" кандидатурата на Росенова, 1 подкрепи другата претендентка за поста - Румяна Илиева, а 5-ма бяха против и двете претендентки.

Росенова бе досегашен ръководител на съда, а Илиева - съдия там. По време на изслушването "помилвалата" Чоков съдийка два пъти се направи, че не чува въпроса на Галя Георгиева как е бил сформиран съставът за мярката за неотклонение на Чоков. Едва когато Георгиева зададе въпроса трети път и други членове на съвета я подкрепиха, Росенова се тросна: "Некоректно е да говорим за дела, които са висящи в съда". "По шумни дела, председателят на съда трябва да може да обясни конкретен казус. В случая такъв интерес се проявява по делото за Ценко Чоков. Били сте в отпуска и сте извадена от случайното разпределение, тиражират медиите.

"Топлофикация".

"Труд":

КЕВР пожали "Топлофикация" за лиценза

Комисията за енергийно и водно регулиране ще глоби "Топлофикация" заради аварията, която остави без парно и топла вода над 200 хиляди абонати. Това съобщи Евгения Харитонова, зам.-председател на КЕВР.

Колко точно ще е глобата обаче не е ясно. Сигурно е, че регулаторът няма да отнема лиценза на топлинното дружество. "Отнемане на лиценз предполага една дълга процедура, след това назначаване на особен управител, което не знам точно как ще стане. Тази процедура трябваше да бъде разписана в Закона за енергетиката, но не е", обясни Харитонова.

Присъда. 

"Сега":

4 г. затвор на първа инстанция за бивш директор на БДЖ

По внесен обвинителен акт на Софийска градска прокуратура, Софийски градски съд постанови присъда от 4 г. лишаване от свобода за Олег Петков, бивш изпълнителен директор на БДЖ, както и на лишаване от право да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество, за срок от 5 г. Решението не е окончателно.

По същия обвинителен акт, друг бивш изпълнителен директор на БДЖ - Христо Монов, получи условна присъда от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок. Той също бе лишен от право 4 години да заема длъжност, свързана с управление на държавно и общинско имущество, съобщиха от прокуратурата.

Олег Петков беше обвинен в това, че за периода 04.10.2006 г. до 11.02.2008 г., в качеството си на длъжностно лице - изпълнителен директор на БДЖ, умишлено е нанесъл вреди на дружеството в размер на 1 361 062 лв.

Проверка. 

"Дума":

Прокуратурата проверява над 100 съмнителни военни поръчки

Служебният военен министър Стефан Янев е предал на прокуратурата доклад с над 100 обществени поръчки, при които са установени различни нарушения. Той обясни вчера, че одитът във ведомството продължава и в момента, като са установени лоши практики. Докладът със съмнителните поръчки е над 50 страници и обхваща различни договори, някои от които за стотици хиляди лева. Документът вече е предаден и на служебния премиер Огнян Герджиков.

Припомняме, че президентът Румен Радев лично възложи ревизията във всички министерства, а във вторник изтече и крайният срок, даден от Герджиков за завършване на проверките. Очаква се официалните данни от ревизията в МО да бъдат оповестени официално следващата седмица.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини