Депутатите одобриха минимална заплата от 510 лева. Преглед на печата

"Сега":

Депутатите одобриха минимална заплата от 510 лева

Бюджетите на държавното обществено осигуряване (ДОО) и здравната каса за 2018 г. бяха одобрени в парламентарните комисии по социална политика и здравеопазване.

Заложените разходи за здраве са в размер на 4.7 млрд. лв., което представлява 4,5% от БВП. Това е с 485 милиона лева повече от разходите за 2017 г. В НЗОК ще влязат около 406.6 млн. лв. повече. Приоритети ще са електронно здравеопазване, майчино и детско здравеопазване, профилактиката и ранната диагностика на заболяванията и качествена медицинска и дентална помощ.

Бюджетът на ДОО предлага увеличение на минималните осигурителни прагове за 2018 г. с 3.9 на сто и при планираното увеличение на минималната работна заплата с 10.9 на сто.

Средното увеличение на минималните осигурителни прагове през 2018 г. е около 6.8 на сто. Минималната работна заплата скача от 460 на 510 лв. Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица в размер на 510 лв.

Здравеопазване. 

"Сега":

Лекарският съюз предупреди за фалити на болници

За фалити на болници и поликлиники предупреждават от Българския лекарски съюз (БЛС), съобщи Нова телевизия. Виновник за финансовия колапс щял да бъде проектобюджетът на здравната каса за догодина.

"Парите не достигат за изследвания, за консултации, за профилактични прегледи. Касата заплаща едни минимални цени, които от 15 години не са се променили", заяви д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар. В сравнение с тази година през следващата за джипитата ще има 7 милиона лева повече. "Увеличението е нищожно и недостатъчно. Бюджетът е некомпетентно направен", смята доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

За да не се задълбочава кризата, сдружението на общопрактикуващите лекари иска увеличение в размер на 25 млн. лв.

Отговорът на държавата е, че средствата в сектора по принцип са лимитирани. "Със сигурност на някои няма да им стигнат парите. Колкото и да изглеждат много 3,8 млрд. лв., здравеопазването е нещо много скъпо", коментира зам.-министърът д-р Мирослав Ненков.

Срещи. 

"Монитор":

Борисов обсъди бъдещето на Западните Балкани с швейцарския президент

Бъдещето на Западните Балкани и тяхното присъединяване към ЕС е била една от основните теми по време на разговора между премиера Бойко Борисов и президента на Швейцария Дорис Лойтхард. Именно Западните Балкани са основен приоритети по време на БГ председателството на ЕС, с чиито акценти Борисов е запознал Лойхард.

"Дебатът за бъдещето на Европа е свързан с дебата за европейската интеграция на тези държави, тяхното приобщаване, стабилност, просперитет и спазване ценностите на Общността", посочил Борисов. Според него швейцарските проекти в страните от региона могат да бъдат много полезни за икономическото и социалното им сближаване с държавите от ЕС със останалите страни Европейското икономическо пространство. Лойтхард от своя страна изразила очакването си България да бъде отговорен ротационен председател на Съвета. По време на разговора са обсъдени теми като миграционната политика, както Брекзит. Борисов пък представил и постиженията ни от борбата с контрабандата и корупцията.

Министър.

"24 Часа":

На 10 ноември премиерът вади нов здравен министър

Най-вероятно на 10 ноември премиерът Бойко Борисов ще внесе в парламента кандидатурата на новия здравен министър, след като проф. Николай Петров подаде оставка. Това ще стане след приемането на бюджета на първо четене, обяви шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Оставката на Петров ще бъде приета, стана ясно от думите на Цветанов. Това е негов избор и премиерът се е съобразил с желанието му, каза той: "Стоим зад премиера и не можем да правим аналогия със случая с Делян Добрев".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини