21 °C

КПП-та за събитията по посещението на папа Франциск ще са отворени 3 часа по-рано

Контролно-пропускателните пунктове, през които хората ще трябва да минават на проверки, ако искат да посетят събитията от визитата на папа Франциск у нас на 5-ти, 6-ти и 7-и май, ще са отворени три часа по-рано от бявениите начални часове. Това съобщиха на брифинг от МВР.

Създаден е временен Оперативен щаб, от който ще се координират действията по сигурност и организацията на движението.

Старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР обясни, че е създадена организация в пълна стиковка на службите. Той призова да не се създава излишно напрежение у гражданите, че ще бъде трудно и тежко да присъстват на мероприятията. „Всеки да се чувства добре дошъл, естествено ще има сериозни мерки за сигурност, но те са съобразени с това, че останалата част от живота на града трябва да продължи.", посочи той.

В София, където папата пристига на 5-ти май, по всички маршрути на движение на кортежа му ще бъде спирано поетапно движението. Очаква се в неделя да е най-натоварено, когато и колоната с военна техника ще минава през града за парада на 6-ти май.

На 5-ти май първото събитие, свързано с посещението на папа Франциск, е от 13 часа на пл. „Св. Александър Невски“. Тогава ще е традиционната неделна молитва. Очаква се да бъде наблюдавана по телевизията от над 20 млн. зрители. На открито около сцената пред църквата „Ал.Невски“ ще могат да присъстват и гражданте, които не могат да влязат в храма.

От МВР уточниха, че Католическата църква в България е създала организация и хората, които изповядват католицизма са снабдени с билети.

Движението по улиците „Раковски“, “Московска“, ул.“Шипка“ и по бул „В. Левски“ ще бъде отцепено. Може да се влиза от кръстовището на ул.“Оборище“ и ул. „Раковски“. От там ще влизат всички, които имат билети и пристигат от страната в организирано пътуване, уточни комисар Антон Златанов.

Останалите също могат да присъстват, но те ще влизат през различни контролно-пропускателни пунктове.

Гражданите ще минават през КПП -то на ул.“Московска“ и ул. „Париж“. Официалните гости и представителите на държавната власт, и дипломатите ще влизат от пропускателния пункт на ул. „Московска“ и ул.„11 август“.

За гражданите в неравностойно положение за всяко едно от събитията има има специална организация и те ще бъдат напътствани от доброволци, които ще ги поемат от КПП-тата и още им осигуряват безопасни и най-удобни места за наблюдение.

Най-масовото събитие се очаква да е същия ден за литургията на площад „Княз Александър І Батенберг“ от 16 часа.

Районът на площада е затворен още от 2-и май за автомобили, а днес ще бъде затворен и за пешеходци. Мерките са заради съоръженията и сцените, които се строят на този площад. За това събитие ще бъдат монтирани монитори, извън зоната за сигурност, уточниха още от СДВР.

Гражданите по бул. “Цар Освободител“ и пл „Княз Александър І Батенберг“ ще могат да заемат места, за да видят папата отблизо. Това ще е единственото място, по което ще може да бъде видян папата в Папамобила. Всички, които искат да присъстват и не са с билети, трябва да дойдат на КПП-то на на ул. „Бенковски“ и ул.“Раковски“ през ул. „Аксаков“, уточниха от службите.

Всички медии и хората с билети ще могат да влязат от охранявания район от ул. „Московска“, зад Руската църква. Другото място, през което може да се влезе от хората с покани е от пропуска на ул. “Дякон Игнатий“, оттам е пропускът и за хората в неравностойно положение. В района на Градската градина ще е зона за сигурност с единия от мониторите, на който може да се види церемонията.

На 6-ти май папата ще прочете „Молитва за мир“ с представители на всички вероизповедания на пл. „Независимост“ от 18.15 ч. Там отново ще бъде изграден периметър за сигурност, в който ще се влиза само през проверка. Всички, които нямат покани могат да влизат от КПП-та, които ще са изградени пред площад „Независимост“. Останалите с покани влизат пред други два пункта.

Лица, които са употребили алкохол или са в неадекватно състояние категорично няма да бъдат допускани до зоните в периметъра на събитията. От полицията призоваха още да се избягва носенето на големи раници и сакове, които отнемат повече време за проверка. Забрана категорична има и за носенето на оръжия, включително и хладни. Ще е разрешено минаването през пропускателните пунктове само с бутилки от литър и половина. Около местата на събитията ще има екипи на БЧК и ще се раздава вода.

Директорът на на Областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Филков посочи, че на 6-ти май, преди обяд, заради посещението на папа Франциск  и в гр. Раковски, движението по автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас ще бъде отклонено от пътен възел „Запад -Пловдив“ на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165 километър и пренасочвано през Пловдив. Тази организация ще бъде създадена и в следобедните часове по обратния ред.

В град Раковски достъпът до зоните за посетители ще бъде осигурен от полицията  и тук ще има пунктове. Три от тях ще са разположени в подходите към площад „България“. От този площад ще се излъчва литургията от храма, а отвън ще може тя да се наблюдава на екрани. Достъпът до площада в кв.“Секирово“ ще става през пет пропуск пунктове. И в двата квартала има обособени паркинги за автомобилите на хората от Раковски и гостите на града.

КПП-та за събитията по посещението на папа Франциск ще са отворени 3 часа по-рано, за да могат да се извършват по-спокойно проверките на гражданите. Затова от службите призоваха всички, които имат възможност да пристигнат за събитията колкото се може по-рано  преди обявеното им начало.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини