Извънредно положение в Чехия, Словакия, Латвия, Естония и американски щати

Обявено е извънредно положение заради коронавируса в Чехия, Словакия, Латвия и Естония, и в американските щати - Ню Йорк, Вирджиния и Орегон, предаде БНР. 

Заразените в световен мащаб са над 127 хиляди, а смъртните случаи - 4700.

В Чехия, където има 109 заболели и няма смъртни случаи, границите бяха затворени за хората от 15 рискови страни. 

В Словакия, където има 21 заразени, от днес границите са затворени за всички чужденци, с изключение на тези, които идват от Полша. Завръщащите се в Словакия ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, като училищата също преустановяват дейността си.

В Латвия извънредното положение ще продължи до 14 април там, както и в Естония, са затворени всички училища и университети.

В Полша и Гърция съобщиха за първи смъртен случай. 

Жертвите в Италия надхвърлиха 1000, при заразени над 15 хил. души, като за справяне с икономическите последици правителството отпусна 25 млрд. евро.

Броят на положителните проби във Великобритания нарасна до 590. На Острова починалите са 10, а във Франция са 61.

Само за ден са регистрирани 75 смъртни случая в Иран. 

В Турция има един заразен и всички учебни занятия в училищата са преустановени за седмица, университетите са затворени за три, считано от 16 март. Много спортни събития са отменени. Тези, които ще се състоят, ще се играят без публика до края на април.

Австрия няма да допуска на своя територия пристигащи от Италия, наложена е и забрана за събития на закрито с повече от 100 човека. Училищата ще са затворени от следващата седмица до април, така ще постъпят и в Чехия, където занятията ще прекратят и университетите.

Четири града в испанската област Каталуня бяха поставени под карантина.

Президентът на Франция Еманюел Макрон посъветва хората над 70 години да си останат вкъщи. Съпругата му също е дала положителна проба за коронавирус. 

Под домашна карантина е кралското семейство в Норвегия. Харалд Пети и кралица Соня не показват симптоми, но се съобразяват с предпазните мерки заради тяхна визита зад граница миналата седмица. В Норвегия болните са над 780, като 151 нови случая бяха регистрирани само за един ден. Беше съобщено и за първи починал в страната.

По последни данни новите случаи в Китай са само 8. От Министерството на промишлеността обявиха, че извън епицентъра на епидемията в провинция Хубей, 60% от малкия и среден бизнес, както и 95% от големите фирми, са възобновили работа.

Паника обхвана основните фондови борси - те загубиха над 9%, заради опасения, свързани с разпространението на новия коронавирус. Това е най-големият крах в цените на акциите от октомври 1987 г

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини