Китай и Южна Корея се връщат към живота: магазините отварят, болните намаляват

Китай се връща към живота. Магазините отново отварят в "родината" на COVID-19, заразените с коронавируса намаляват.

Докато останалата част от света затваря заради заразата, в Китай се случва обратното. Само 8 са новите случаи в цялата страна, съобщени към петъчния ден, петима от тях са в града, където възникна заразата - Ухан.

Предприятията също се връщат към нормалния си ритъм. Към петък възобновилите работа извън провинция Хубей, където е Ухан, са около 60% за малките и средните фирми и над 95% за големите. Тази седмица започнаха да се отварят отново работни места в "епицентъра" Ухан.

Apple също поднови работата си в Китай. Технологичният гигант отвори отново 42-та си магазина в страната. Те останаха затворени повече от месец.

В същото време, страната коригира данните за времето на възникването на вируса. Първият случай е бил от ноември 2019 г., а не от декември, пише новинарският сайт South China Morning Post, цитиран от Би Би Си. Според правителствени данни вероятно първият заразен е бил 55-годишен мъж в провинция Хубей. Влязъл в контакт с вируса на 17 ноември. От тази дата всеки ден е имало между един и пет нови случая. До 15 декември инфектираните са били 27, а до 20 декември - 60.

В страната общо до момента са регистрирани най-много в света - 80 932 случая на коронавирус. Починаха 3,172 души.

Южна Корея

Другата много силно засегната страна от COVID-19 - Южна Корея - също се връща към живота. Новозаразените намаляват. За последните 24 часа там са докладвани 110 нови случая. Това е най-малкият броя на заразени за един ден от повече от 2 седмици, съобщава Yonhap News.

С тях общият брой на заразените в Южна Корея става 7,979, по време на епидемията починаха 66 души.

Все пак има опасения за възникването на огнище в столицата Сеул, тъй като се увеличават заразените, свързани с кол център в града.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини