Актуална информация за затворени граници и ограничения за пътуване в Европа и света (МвНР)

Българското министерство на външните работи разпространи актуална информация за мерките и ограниченията на придвижването по света:

Босна и Херцеговина - Всички граждани на БиХ, влизащи в страната, независимо от коя държава се връщат, ще бъдат поставяни в задължителна 14 дневна изолация.

Забранява влизането на територията на страната на чужди граждани, които през последния период са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19  държави – Китай, Южна Корея, Япония, Италия, Иран, Франция, Румъния, Германия, Австрия, Испания, Швейцария и Белгия.

Няколко самолетни компании като Аеген, Луфтханза и Пегасус еърлайнс са преустановили полети от международното летище в Сараево. Wizz Air спира всички полети от международното летище Тузла, считано от 17 март 2020 г.

Косовo - Властите могат да откажат влизане на територията на Косово на чужди грлаждани, освен ако имат основателна причина за влизането, т.е.  ако живеят или работят в Косово. На територията на страната се допускат завръщащи се граждани на Косово, които са подложени на подробни медицински прегледи и се инструктират за самокарантина през следващите 15 дни след влизането. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина. На сухоземните ГКПП има екипи на Националния институт за обществено здраве на Косово, центровете за семейна медицина и полицията, които следят непрекъснато епидемиологичната обстановка и контролират пропускателния режим; 
Всички ГКПП пропускат товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни,  след преглед на водача от медицински специалист.

Словения ще продължи да пропуска на камиони през територията на страната, 17 Март 2020

Предприети мерки, от страна на словенското правителство, за регулиране на транспортния коридор през територията на Словения:
- ще продължи пропускането на тежкотоварни камиони през територията на Словения от двата пункта на словено-италианската граница "Фернетичи" и "Въртойба";
- за целта ще се формират конвои по националности на МПС, които ще бъдат ескортирани до границата с Хърватия - пропускателен пункт "Обрежие";
- конвоите ще се формират, след като се получи уверение от хърватските и сръбските власти, че ще бъдат приети на тяхна територия. Това се прави, за да не се допуска натрупването на камиони на територията на Словения. 

Румъния - На 16 март президентът на Румъния подписа указ за въвеждане на извънредно положение на територията на Румъния за срок от 30 дни. Президентският указ определя мерките, които ще бъдат приети, като ги разделя на спешни мерки, които ще бъдат приложени директно и такива, които ще бъдат приложени постепенно, в зависимост от развитието на ситуацията и отчитането на определени фактори.
През периода на действие на извънредното положение ще бъдат ограничени следните права: право на движение, право на личен и семеен живот, неприкосновеността на дома, право на образование, свобода на събиранията, право на частна собственост, право на стачки и икономическа свобода. Сред предприетите спешни мерки са:
1. изолация и карантина на лица от рискови райони, както и на тези, които влизат в контакт с тях; карантинни мерки за определени сгради, местности или географски региони;
2. постепенно затваряне на ГКПП;
3. ограничаване или забрана на движението на превозни средства или лица в/до определени зони или между определени часове, както и излизането от тези зони;
4. постепенно прекратяване на автомобилния, железопътния, морския, речния или въздушния трафик по различни маршрути и метрото;
5.  временно затваряне на ресторанти, хотели, кафенета, клубове, казина, централи на сдружения и други обществени места и др. 

Словашка република - От 17 март се затварят граничните пунктове с Полша. Големите ГКПП остават отворени за тежкотоварни превозни средства. Възможни маршрути за излизане на гражданите от Словашката република са през сухопътните граници с Австрия, Полша и Унгария. За целта гражданите трябва да напуснат страната с лични превозни средства.  Над 10 човека не могат да се превозват в едно МТС.  Автобуси не се допускат да влизат на територията на Словакия. 
Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят ритмично. Необходимо е шофьорите на камиони да носят маска.  Шофьори на по-малки превозни средства (до 3,5 тона) с товари, които  представят неотложни медицински стоки, ще бъдат допускани на територията на Словашката република.

Естония - От 17 март Естония затваря границите за чуждестранни граждани . Въвеждат се въвеждат мерки, позволяващи на естонците или притежателите на разрешително за пребиваване да влизат в страната. Установени са и процедури за преминаване на националните граници по време на ограниченията. Само граждани на Естония и жители на Естония с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в Естония в обозримо бъдеще, включително притежателите на така наречените сиви паспорти. Чуждестранен гражданин, който няма симптоми на заболяването и чий близък роднина е естонски гражданин или лице с право на пребиваване, може да влезе в страната под специално разрешение на полицията. Чужденците, които трябва да влязат в Естония за международно военно сътрудничество, също ще получат достъп. Международният превоз на стоки, включително за хранителни и медицински стоки, е разрешен за влизане в Естония. Ще бъде предоставен допълнителен достъп за хора, които предоставят жизненоважни услуги, като например доставчици на гориво.  

Руската авиокомпания "Аерофлот" ще спре полетите между Москва и Талин от четвъртък, 19 март до 30 април. Finnair, най-голямата авиокомпания във Финландия, ще отмени полетите до Естония от вторник, 17 март.

Турция  - След разгодвор на посланика ни в Анкара от МВнР на Турция постъпи информация, че във връзка с пандемията COVID-19 по турските граници е в сила набор от мерки, който се прилага  по отношение на международните шофьори на камиони. Посочените мерки предвиждат на шофьори - граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като „нежелани пътници” (INAD). В допълнение, изрично се споменава, че към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни. Шофьори - граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа.

Шофьори - граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави биват, допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа. 

Например, ако шофьор – български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция.    

Шофьори - турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция.  

Израел – Във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса в Израел са въведени допълнителни мерки за затваряне на всички детски градини, значително намаляване на броя на служителите на работните места; ограничаване на обществения транспорт: намаляване на броя на пътниците в автобусите и влаковете; болница Хашарон в Петах Тиква ще бъде превърната в специална болница за справяне с коронавируса; по-големи ограничения на публичните събирания. 

Правителството одобри извънредни мерки, разрешавайки на Шин Бет – Службата за национална сигурност, да проследява мобилните телефони на заразените с коронавируса и на тези, които в последните 14 дни преди диагностицирането им са били в контакт с тях. Мярката ще бъде в сила за 30 дни и трябва да бъде одобрена от съответната парламентарна комисия в Кнесета.

Ливан - След обявеното на 15 март 2020 г. извънредно положение в страната се прилагат следните мерки:

-Задължение на гражданите да не напускат домовете си, с изключение на случаи на особена необходимост; От 00.00 ч. на 26 март се затваря международното летище в Бейрут, както и всички въздушни, земни и морски входно-изходни пунктове в Ливан, като мярката е в сила до 24.00 ч. на 29 март т.г. 

Иран - Към момента няма отворени сухопътни ГКПП към съседни държави, които могат да бъдат използвани от български граждани за завръщане в България. Въпреки обявената предстояща забрана на Катар за влизане на чужди граждани на територията на държавата Kатарските авиолинии продължават да изпълняват редовни полети веднъж дневно по маршрут Доха-Техеран-Доха. Освен трите полета седмично в събота, понеделник и сряда до Франкфурт, авиокомпания Иран Еър осъществява три полета седмично в понеделник, сряда и петък до Париж и три полета седмично в неделя, вторник и четвъртък до Лондон.

Япония – В периода 15–21 март 2020 г. са бъдат отменени около 60% от международните полети до и от Япония вследствие на пандемията от коронавирус и предприетите мерки от националните правителства. Най-сериозно намаление на броя на редовните полети се очаква спрямо Китай (от 1600 на 150 полета), Република Корея (от 900 на 30),  Тайван от 700 на 300), САЩ (от 520 на 480). Очаква се да бъде намален броят на полетите до и от Хонконг, Тайланд и Макао.  Налице е отмяна на полети и до Европа. Броят на полетите до дестинации в Италия е намален от 12 на 5. Япония е въвела степен 1 (повишено внимание) по отношение на пътувания до всички държави от Шенген. Към настоящия момент не са въведени ограничения по отношение на България. 

Република Южна Африка – Въведено е извънредно положение със следните извънредни мерки: От 18 март се въвежда се забрана за пътуване от високо рискови страни – Италия, Испания, Германия, Иран, ОК, САЩ, Южна Корея и Китай. Всички южноафрикански граждани са предупредени незабавно да преустановят всякакви пътувания от и до страни от ЕС, САЩ, ОК, Иран, Южна Корея и Китай. Преустановява се издаването на визи на граждани на САЩ, ОК, Китай, Италия, Германия, Испания, Южна Корея и Иран. На всички лица, които са били във високо рискови държави през последните 20 дни, ще бъде отказано да влизат на територията на РЮА. От 16 март 35 от 53-те сухоземни гранични пункта и 2 от 8-те пристанища в РЮА се затварят.

От 18 март т.г. до края на Великденските празници – 13 април се затварят всички училища. Обсъжда се затваряне и на университетите.

Тунис – Затварят се въздушното пространство и сухопътните граници на Тунис, считано от 18 март. Изключение се допуска само за някои случаи на евакуация. Всички граждани, без изключение, подлежат на 14 дневна задължителна карантина при пристигане на тунизийска територия. За нарушителите законът предвижда строги мерки, в т.ч. затвор. Предвид затварянето на границите на страната и въздушното й пространство, не могат да бъдат препоръчани алтернативни маршрути за завръщане в България. Затворени са кафенетата, увеселителните заведения и ресторантите след 16 ч. До 28 март предстои затваряне на всички детски градини, ясли и учебни заведения.

Обединени арабски емирства – Считано от 17 март бе въведена времена забрана за издаване на всички входни визи, с изключение на притежателите на дипломатически паспорти и за тези, които имат виза издадена преди тази дата. Забраната не важи за граждани следните страни: Австралия, Австрия, Белгия, Бруней, България, Великобритания, Ватикана, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Ирландия, Италия (само от Рим), Испания, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малайзия, Малта, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сингапур, Словакия, Словения, САЩ, Унгария, Финландия, Франция, Хонконг, Хърватия, Холандия, Чехия, Швеция, Швейцария, Южна Корея, Япония. Затворен е терминал №2 на международното летище в Абу Даби. Властите обсъждат от четвъртък 19 март евентуално затваряне на международните летища в Абу Даби и Дубай.

Индонезия - В резултат на кризата, за много от туристите, граждани на ЕС, възниква проблем с нарушаване срока на разрешения безвизов престой и налагането на глоби в размер на 1 милион индонезийски рупии на ден (приблизително 116 лв.). Авиокомпаниите намаляват драстично броя на полетите си. Увеличен е рискът туристите да не могат да се приберат по родните си места. Препоръчва се отлагане на пътуванията до Индонезия.

Бали - Всички държавни институции в Бали са отложили срещи, семинари и работни срещи в съответствие с политиката за ограничаване на публичните събития. За сега не се предвижда ограничаване на туристическия поток до остров Бали или затваряне на туристически дестинации, освен прекратяването на атракциите предлагани в комплексите. Затяга се контролът във всички пристанища за влизане, включително на летищните морски пристанища и риболовните пристанища.

Сингапур - Министерство на здравеопазването на Сингапур съобщава, че считано от 17 март 2020 г. ще влезе в сила следното условие: Всички пътници, включително и граждани на Сингапур, чужденци притежаващи карти за дългосрочно пребиваване и туристи, посетили през последните 14 дни държавите от АСЕАН, Япония, Швейцария или Великобритания, ще трябва да преминат през 14 дневна карантина.

Малайзия - Малайзийските власти проследяват около 5000 граждани в цялата страна, за които се смята, че са били потенциално изложени на вируса по време на религиозното събитие, проведено в джамия между 27 февруари и 1 март в столицата Куала Лумпур. Всички религиозни служби в джамиите са прекратени за 10 дни, от 17-26 март, включително молитвените служби в петък. При нарушения на разписанието на полети до различни градове в Малайзия и необходимост от нови резервации може да се осъществи контакт с Global Contact Center на телефон 1-300-88-3000 (вътре в Малайзия) +603 7843 3000 (извън Малайзия).

Бруней - Властите на Бруней са обявили, че нейните граждани и гражданите на чужди страни имат забрана за напускане на страната, поради епидемията с новия коронавирус. Повече информация, но само на местния език, е публикувана на уебстраницата на Министерство на здравеопазването на Бруней: moh.gov.bn, а при нужда може да се направи телефонно обаждане до Health Advice Line 148 по всяко време на денонощието.

Източен Тимор - Властите са въвели рестрикции за пътниците от чужбина за влизане в страната, като в случай че са посещавали или преминавали транзит през Китай, Южна Корея, Италия или Иран през последните 4 седмици, те няма да бъдат допуснати на територията на Източен Тимор. Всички пристигнали в Източен Тимор след от споменатите по-горе страни трябва да преминат през 14-дневна задължителна карантина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини