СЗО препоръча да не се приема ибупрофен при симптоми на коронавирус

Световната здравна организация препоръча във вторник хората, страдащи от симптоми на Covid-19, да избягват приема на ибупрофен, след като френски представители предупредиха, че това лекарство може да влоши състоянието на заразени с коронавируса.

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер говори пред репортери във вторник. Той каза, че няма скорошни доказателства, свързващи лекарството с увеличаване на смъртността. Но добави, че в момента експертите провеждат разследване, за да дадат допълнителни насоки. Коментарите на говорителя на СЗО идват, след като френския министър на здравеопазването Веран публикува в Twitter предупреждение, че употребата на ибупрофен и подобни противовъзпалителни лекарства може да бъде "утежняващ фактор" при инфекции с Covid-19.

Предупреждението на  Веран следва скорошно проучване, публикувано в The Lancet, според което ензим, подсилен от противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, може да улесни и влоши инфекциите с Covid-19.

"В случай на треска приемайте парацетамол", написа той. Френският министър подчерта, че пациентите, които вече се лекуват с противовъзпалителни лекарства, трябва да потърсят съвет от своя лекар.

Запитан за изследването, говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер заяви пред репортери в Женева, че експертите на здравната агенция на ООН "разглеждат това, за да дадат допълнителни насоки".

"Междувременно препоръчваме да използвате по-скоро парацетамол и не използвайте ибупрофен за самолечение. Това е важно", каза той.

Той добави, че ако ибупрофенът е бил "предписан от медицинските специалисти, тогава, разбира се, това зависи от тях“.

Парацетамолът трябва да се приема стриктно според препоръчителната доза, защото предозирането с него може да увреди черния дроб.
Световната здравна организация казва, че хората, които могат да имат новия коронавирус, не трябва да се самолекуват с противовъзпалителното лекарство ибупрофен.

Човешките патогенни коронавируси (тежък остър респираторен синдром коронавирус [SARS-CoV] и SARS-CoV-2) се свързват с техните целеви клетки чрез ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2), пишат изследователите в The Lancet.  АСЕ2 може да бъде повишен от тиазолидиндиони и ибупрофен. Експресията му значително се увеличава при пациенти с диабет тип 1 или тип 2, които се лекуват с АСЕ инхибитори и блокери на рецепторите на ангиотензин II тип I (ARBs) . Когато хипертонията се лекува и с АСЕ инхибитори и ARBs , което води до увеличаване на АСЕ2. Това означава, че в тези лечения на диабет и хипертония утежняват Covid-19.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини