Още 2 положителни проби, почина жена в "Пирогов" (видео)

Още 2 проби, направени през вчерашния ден, са се оказали положителни за коронавирус у нас.

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин във ВМА.

94 са случаите на COVID-19 в България. 80-годишната жена, която беше настанена в УМБАЛСМ „Пирогов“ с коронавирус и придружаващо заболяване инсулт тази сутрин почина. С това смъртните случаи стават три, заяви генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в 8.00 часа.

Разшири се и броят на областните центрове, в които има установен коронавирус. Вчера, от направените 332 проби, 13 са положителни, които са в следните нови центрове - Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. В Бургас случаят е свързан с Банско става дума за 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в зимния курорт. Прибрала се е преди седмица, установени са 25-те контактни лица. Има симптоматика и е приета в инфекциозната клиника в мопрския град, поясни още той.

Получена е информация и от посолствто в Скопие за двама граждани на Северна Макердония, които след почивка в Банско са установени като положителни за COVID-19.

Разпределението на пациентите, настанени лечебни заведения, е както следва: ВМА – 11, УМБАЛСМ „Пирогов“-3, от които единият е интубиран с дихателна недостатъчност. Той не е потвърден, но е силно съмнителен за коронавирус. По един пациент има в „Софиамед“, „Александровка“ и МВР болница. В страната – в Плевен – 4 пациента, в Габрово -2, в Смолян – 1, във Велико Търново – 1, в Бургас – 1, в Благоевград – 2, в Перник – 1.

На въпрос за установени случаи на коронавирус при лекари, Венцислав Мутафчийски заяви, че има един случай във Велико Търново, но той няма връзка с установения преди това пациент и е с различна епидемиологична пътека. Става въпрос за лекар, който е специализирал в София. Състоянието му е добро. Издирени са всички контактни лица. Изолиран е и неговия баща, който също е лекар.

Мутафчийски отговори на въпрос и за избягал от "Пирогов" 40-годишен пиян пациент, който е съмнителен. Мъжът е открит на Централна гара и върнат в болницата. Предстои да бъда изследван.

За бързите тестове, които собствено изследване на българските лекари е проследило, Мутафчийски каза, че 4 от 10 теста са фалшиво отрицателни.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени.

19 март - 2 нови, 94 установени, трета жертва

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    В германия апаратите за обдишване от 28 000 стават 34 000. И нито дума за помощ към италия . За България да не говорим. Евроатлантическа солидарност. Затова Бойко се наложи да търси от Русия. До еврозомбитата . Осъзнайте се.
    • По
      Порчо
      3 0
      11:26, 19 мар 2020
      Нормално. Българите сме много ербап, докато се осе...рем. И после обикновено викаме дядо Иван да ни обърше г...
Последни новини