Маски на обществени места, дистанционна работа, забрана за закрити заведения - мерките остават в сила

Всички действащи до 13 май ограничения и забрани остават в сила и при обявената извънредна епидемична обстановка до 14 юни. Това става със съответните заповеди, подписани от министър Ананиев. 

Условията за лечение на пациенти с COVID-19 са определени със Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г. на министър Ананиев. На задължителна изолация и болнично лечение подлежат всички заразени над 60-годишна възраст и хронично болните. Домашното лечение и изолация остават 28 дни. Всички контактни на потвърден случай се поставят под карантина. 

Какво може да работи и какво остава затворено до 14 юни е разписано в Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г. . Остава забраната за посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове, закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечение, молове (с изключение на финансовите институции, хранителните магазини, аптеките, дрогериите в тях). 

Училища, университети, детски градини остават затворени. 

Забраняват се масови научни конференции, симпозиуми и др. При културно-развлекателните мероприятия се разрешават посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, но при заетост до 30% от общия им капацитет. 

Забраняват се всякакви организирани събирания на групи над 10 лица. Остава забранено посещението на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места. Старческите домове остават затворени за посещения и свиждания. Хранителните магазини и аптеките ще работят само за възрастни над 60 г. между 8:30 и 10:30 часа, както и досега. 

В Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.  се продължават до 14 юни предписанията за работодателите и обществените места.  Всички работодатели организират дистанционна форма на работа в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност. Когато това е невъзможно, се спазват задължително дезинфекция, дистанция от най-малко 1.5 м, недопускане на хора със симптоми на остри респираторни заболявания. Осигуряват се лични предпазни средства на персонала - маски или шлемове, ръкавици.

Маските остават задължителни в закрити обществени места, запазва се и дистанцията от поне 1,5 метра на открито за хора, които не са от едно семейство. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Др
    Дренчев
    9 0
    12:50, 14 май 2020
    Ко стана̀, хора, джиросаха ли ни ново извънредно положение с друго име?
    „Определя се диапазон от 8:30 до 10:30 всеки ден, в който само лицата на видима възраст над 60 г. могат да посещават магазини за хранителни стоки и аптеки.“
    Цитат от Заповедта на Ананиев – прави впечатление безкомпромисната научна терминология – „видима възраст“.
    Сега ми пише Киро СМС, че заповедта е направена така, заради Лили Иванова.
    Снощи имах нещастието да го гледам г-на Ананиев и неговите заразни пейки. В общи линии -ако се сменят с Ива Николова няма да има разлика. Тия заповеди на г-н Киро му ги е диктувал лично г-н Алцхаймер.
    неизвънредното положение е като извънредното положение, само че е неизвънредно. баце забърква някаква върховна простотия.
    Не заповеди, оставки пишете.
  • 2
    Пе
    Петков
    6 -1
    13:22, 14 май 2020
    Стана ясно, че Борисов е разрешил на Мутафчийски, да покаже лятната си униформа. Очакванията са, след следващата серия на “Поздрави от Дубай”, да видим генерала във форма – по потник. Очевидно е, че след първата серия, актьорът – епизодик ББ беше свален от екран и там беше върнат слугата – титуляр. Но акциите на Левски остават.
  • 3
    Та
    Така
    2 0
    08:46, 16 май 2020
    така е когато простаците са министри. Докога ще ги траем?
Последни новини