Синдикалисти недоумяват защо учители ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" недоумяват защо учители и директори ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище. Това пише в сигнал до медиите синдикалната организация.

В обръщение до здравния министър Ангелов от браншовата организация пишат, че българските учители не очакват финансови санкции от служителите, а партниране в името на децата.

"Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ е шокиран от разразилия се скандал по вина на служители от министерство на здравеопазването, с техните закани, че учители и директори, работещи в образователни институции, ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище.

Този подход на Министерство на здравеопазването към българските учители е неморален и дискриминационен и категорично неприемвлив за Синдиката!

Уважаеми Министър Ангелов, българските учители не очакват финансови санкции от Вашите служители, а партниране в името на нашите деца! Защото, ако бяхте следили работата и подготовката на българските училища, щяхте да забележите, че няма сфера или бранш в България, толкова добре планиран, организиран и подготвен за да създаде възможно най-малко рисковата среда, както българските училища и детски градини! Българските учители и директори очакваха да чуят тези думи от Вас, г-н Ангелов, вместо заплахите за глоби от 5000 лева.

В системата на образованието работят най-отговорните служители, които изпълняват стриткно всеки ден и час правилата за превенция от зарази, но нека припомним, че изрична заповед и досега министерство на здравеопазването за правила, не е издавало. Насоките са важен документ, но нямат административен ранг на заповед или наредба. Липсва и алгоритъма по който експертите на РЗИ, ще идват и ще проверяват, с цел административни актове.

През лятото всички ние гледахме отрасли, които спазват полвинчато мерките за covid в ресторанти, барове, хотели и др., и всички виждахме абсолютното отсъствие и безпомощност на служителите от РЗИ.

Изведнъж сега в тази трудна и взривоопасна обстановка се появиха заплахи, закани за административна гилотина!

Ние от Синдикат „Образование“ няма да допуснем подобно несправедливо отношение от административни служители на МЗ и настояваме министър Ангелов да накара своите служители да партнират хармонично на работещите в образованието, без да създават институционален дисонанс.

Уважаеми министър Ангелов, работещите в образователните институции, учениците и българските родители, биха били по-спокойни и по-уверени в утрешния ден, ако Вие кажете истината за образователната система, че тя от всички останали е най-готова за предизвикателствата, свързани с болести и зарази.

Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92% от българските родители.

Нека призовем българските родители, да оказват контрол към своите деца в извънучилищните контакти. Нека без паника, психоза и натиск да спазваме училищните правилници.

Защото българското училище възпитава, не със силата на инструментите и глобите, които и без това няма, то възпитава със силата на примера на учители и родители, с метода на съзнателното личностно израстване!", допълват още от синдиката.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бо
    Бонева
    6 -1
    09:56, 21 сеп 2020
    Защото целта е не да опазят здравето на децата, а да ги разболяват! Маските доказано вредят. Целта е децата да са болни и неграмотни. Здравния министър е за съд и затвор.
  • 2
    Уч
    Ученик
    5 -1
    10:23, 21 сеп 2020
    Всички нови строги мерки, заплахите за глобяване, носенето на маски нямат смисъл. НОЩ само нагнетява без нужда напрежението у хората, заяви доцент Атанас Мангъров.
    Доцент Атанас Мангъров
    Той заслужи уважението на преобладаващата част от следящите проявите му, защото и в най-стресиращите за всички дни с обявяването на извънредното положение, доц. Мангъров предсказа как ще се развие така наречената пандемия. Плюха го, но издържа. И е факт, че неговите прогнози се сбъднаха, а не тези за чувалите с труповете, за препълнените морги и влизането ни в ада.
  • 3
    3 0
    11:35, 21 сеп 2020
    Т.н. "к о в и д" е театро, а публиката е веднъж и половина.

Случаен виц

Последни новини