Към момента 16 болници в област Пловдив обслужват пациенти с COVID-19, разкриват още 66 легла

Към момента организацията на болниците за лечение на пациенти с COVID-19 на територията на област Пловдив включва 11 болници в Пловдив, от които 6 частни, 3 държавни и 2 общински, като в последните дни се включи и ВМА-Пловдив с 12 легла. В областта са включени и 4-те общински болници - Карлово, Раковски, Асеновград и Първомай.

Леглата в болниците в Пловдив са 357, а в областта 118. Разкритите легла за интензивно лечение са 52.

С решение от вчера се разкриват още 66 легла, с което общият брой на територията на Пловдив и областта става 605.

Освен това, във всички отделения 30 % от леглата са отделени за пациенти с неустановен COVID-19, а останалите легла са за болните с поставена диагноза. Това дава възможност да не се връщат пациенти без направен тест. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

"Имаме още един вариант за допълнителни легла в болница "Свети Георги". Вече съм разговаряла с проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет и с проф. Карен Джамбазов и до неделя МУ ще освободят административния блок на клиниката по инфекциозни болести, където е катедрата по епидемиология.

Там започват веднага ремонтни дейности и от 1 януари ще бъдат разкрити още 30 легла там", допълни Каназирева.

Тя подчерта, че така създадената организацията е всъщност първи и втори етап от областния план за овладяване на пандемията, който е започнат още през юни месец и бе готов до 1 септември.

"Вече обсъждаме и третия етап, за да сме подготвени, както и до сега, но първо ще го обсъдим много сериозно в Медицинския щаб, след това ще се съгласува със здравния министър.", каза още Каназирева.

Според нея част от проблемите са, че от една страна има все още болници, които хоспитализират леки случаи и по този начин се заемат легла от хора, които реално могат да бъдат на домашно лечение. От друга страна, много хора в уплахата си , държат да бъдат хоспитализирани.

"Моят апел е да не се поддаваме на паниката. Всеки човек първо да потърси личния си лекар и според състоянието и лекарската преценка да бъде решено дали да се търси болнично заведение или да се остане вкъщи.

Според всички специалисти всеки престой е високо рисков в COVID отделенията, защото там вирусният товар е много по-голям", призова областният управител.

За да бъде подобрена координацията между здравните заведения и екипите на Спешна помощ е разработена и специална програма, която ще даде възможност в реално време да се следят свободните легла в COVID отделенията.

Достъп до данните ще имат болниците,Спешна помощ, РЗИ и ОКЩ.

"Ще изисквам всяко освободено или заето легло незабавно да се отбелязва. В сряда в 10:00 ч. ще се проведе среща, на която представителите на всички болници ще бъдат започнати с програмата и ще получат достъп. Ще настоявам за сериозно и отговорно отношение към данните в нея от всяко едно болнично заведение", коментира Каназирева.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини