9 °C

Към момента 16 болници в област Пловдив обслужват пациенти с COVID-19, разкриват още 66 легла

Към момента организацията на болниците за лечение на пациенти с COVID-19 на територията на област Пловдив включва 11 болници в Пловдив, от които 6 частни, 3 държавни и 2 общински, като в последните дни се включи и ВМА-Пловдив с 12 легла. В областта са включени и 4-те общински болници - Карлово, Раковски, Асеновград и Първомай.

Леглата в болниците в Пловдив са 357, а в областта 118. Разкритите легла за интензивно лечение са 52.

С решение от вчера се разкриват още 66 легла, с което общият брой на територията на Пловдив и областта става 605.

Освен това, във всички отделения 30 % от леглата са отделени за пациенти с неустановен COVID-19, а останалите легла са за болните с поставена диагноза. Това дава възможност да не се връщат пациенти без направен тест. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

"Имаме още един вариант за допълнителни легла в болница "Свети Георги". Вече съм разговаряла с проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет и с проф. Карен Джамбазов и до неделя МУ ще освободят административния блок на клиниката по инфекциозни болести, където е катедрата по епидемиология.

Там започват веднага ремонтни дейности и от 1 януари ще бъдат разкрити още 30 легла там", допълни Каназирева.

Тя подчерта, че така създадената организацията е всъщност първи и втори етап от областния план за овладяване на пандемията, който е започнат още през юни месец и бе готов до 1 септември.

"Вече обсъждаме и третия етап, за да сме подготвени, както и до сега, но първо ще го обсъдим много сериозно в Медицинския щаб, след това ще се съгласува със здравния министър.", каза още Каназирева.

Според нея част от проблемите са, че от една страна има все още болници, които хоспитализират леки случаи и по този начин се заемат легла от хора, които реално могат да бъдат на домашно лечение. От друга страна, много хора в уплахата си , държат да бъдат хоспитализирани.

"Моят апел е да не се поддаваме на паниката. Всеки човек първо да потърси личния си лекар и според състоянието и лекарската преценка да бъде решено дали да се търси болнично заведение или да се остане вкъщи.

Според всички специалисти всеки престой е високо рисков в COVID отделенията, защото там вирусният товар е много по-голям", призова областният управител.

За да бъде подобрена координацията между здравните заведения и екипите на Спешна помощ е разработена и специална програма, която ще даде възможност в реално време да се следят свободните легла в COVID отделенията.

Достъп до данните ще имат болниците,Спешна помощ, РЗИ и ОКЩ.

"Ще изисквам всяко освободено или заето легло незабавно да се отбелязва. В сряда в 10:00 ч. ще се проведе среща, на която представителите на всички болници ще бъдат започнати с програмата и ще получат достъп. Ще настоявам за сериозно и отговорно отношение към данните в нея от всяко едно болнично заведение", коментира Каназирева.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини