3 °C

Търсят се приемни семейства за деца до 3-годишна възраст

Информационна кампания по приемна грижа стартира в област Пловдив. Тя ще продължи до 30.11.2020 г.

Целта е информиране на обществеността относно необходимостта от социалната услуга "Приемна грижа", като алтернативна такава, в подкрепа на децата и семействата, изпаднали в затруднена ситуация. 

Територията на обхват на кампанията е 12 общини, сред които и Асеновград.

В момента в града има пет семейства с приети деца, а на цялата територия на пловдивска област са 89. В тях се настаняват малчугани от 0 до 3 г., както и такива с увреждания.

На приемните родители се заплаща 150 % от стойността на минималната работна заплата. 

А когато детето е от 0 до 3 г. - още 300 лева допълнително.

160 % от минималната заплата получават родителите, които отглеждат две деца, а 170 % - за три и повече приети. 

Договорът, който се подписва с приемното семейство, е граждански. 

Областният екип, към който могат да се обърнат желаещите да станат част от кампанията, е в Пловдив.

Проверки на приемните семейства се провеждат веднъж месечно от социален работник.

Експерти посочват, че трудно се намират приемни семейства в Асеновград.

След възникването на пандемията от коронавирус се отчита повишен интерес, тъй като доста хора са останали без работа. 

Няма ограничения за възрастта на кандидатите за приемни родители, като не се води и статистика за общия брой деца, настанени в такива семейства.

Трудно е да се намерят желаещи да се грижат за деца с увреждания, тъй като те изискват повече грижи, а има доста такива, посочват специалистите.

Приемно семейство могат да станат съпрузи или отделно лице. При тях се настанява дете за отглеждане. Те се грижат за новия член на семейството в своя дом, докато то има нужда и без да са носители на родителски права спрямо него. 

Сред условията относно кандидатите е да има достатъчно пространство в жилището, както и време за общуване с детето.

Приемните родители трябва да са клинично здрави, да не са осъждани, да не са лишаване от родителски права, да нямат проблем с алкохол, наркотици и други. 

Доброволните семейства приемат в дома си дете, което се нуждае от грижа в семейната среда. Те получават месечна издръжка за малчугана според неговата възраст, но не и заплата.

А професионални приемни семейства са обучени допълнително за повишаване на квалификацията им. При тях се настаняват : деца до 3-годишна възраст; деца с увреждания; деца - жертви на насилие или трафик; деца, спрямо които е приложена мярка "полицейска закрила", след изтичането на срока; деца при условията на заместваща приемна грижа; деца с поведенчески проблеми. 

Всяко професионално приемно семейство получава средства за възнаграждение по граждански договор и месечна издръжка на детето, за което се грижат според неговата възраст. 

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини