Десетте археологически примамки за туристи в Гърция през изминалата година

Въпреки многото и разнообразни предизвикателства през изминалата година, докато нацията и светът се бориха с пандемията и всички нейни последици, 2020 г. беше друга знаменателна година за Гърция в сферата на археологията.

Място на някои от най-зрелищните находки на земята, страната добави още съкровища от блестящото си минало от разкопки[P1]  на дъното на кладенец в Атина или открити под пемзата в Акротири на гръцкия остров Санторини.

Докато всички археологически обекти в страната бяха затворени през двата периода на карантината - и са претърпели огромни загуби на приходи, поради глобалните ограничения за пътуване, но дори когато са били отворени, например древногръцкият град Микена преживя още един шок, когато горски пожар обгори мястото.

За щастие обаче щетите там бяха незначителни и важни археологически работи се проведоха на много други обекти в страната, като на бял свят излязоха големи нови открития.

Друг важен крайъгълен камък на 2020 г. е новата схема за осветление за Атинския Акропол, с енергоспестяващо LED осветление и нови прожектори, показващи многото характеристики на Партенона с голям ефект. Нов асансьор и павирани пътеки също подобриха значително достъпа до емблематичния хълм.

Друго историческо място с огромно значение за Гърция е малкия остров Северни Споради-Перистера, като място на корабокрушения, предлагащо такива подводни съкровища, че често е наричано „Партенонът на корабокрушенията“, заради важното му значение за разбирането на миналото на Гърция. Този подводен обект е отворен за гмуркачи за първи път през лятото на 2020 г., като тези, които предпочитат да останат на сушата, могат да посетят близкия музей на остров Алонисос, който показва артефакти и фотоси на обекта.

През 2020 г. бяха направени много големи открития, които промениха начина, по който археолозите разглеждаха определени обекти и предоставиха много информация за начина, по който гърците са живели в древността. Най-важните сред тях са следните:

1. Глава на Хермес, открита под настилката на улица “Еол“ в Атина.

Неотдавнашните строителни работи на улица „Еол“ в Атина разкриха поразителни археологически съкровища от древна Гърция, където Министерството на културата разпореди да се направят разкопки (снимката горе).

Новината за неотдавнашното откритие на главата на гръцкия бог Хермес, лежаща от древността на дълбочина само 1,3 м (4 фута и 4 инча) под стъпките на атиняните, стана известна по целия свят. Това беше може би най-зрелищната находка през цялата тази година, поради местоположението си, тъй като безценното съкровище лежеше точно под настилката на оживената пътна артерия в Атина.

2.   Древен акведукт и артефакти, открити през юли в пристанището на Атина Пирея

Един артефакт стои над всички други, открити тази година при изкоп в Пирея - статуя без глава от елинистическия период, която е открита в дъното на древен кладенец

Гръцките археолози откриха древен акведукт и хиляди предмети и артефакти, датиращи от елинистическото и римско време по време на разкопките за разширяването на атинската метролиния до Пирея. Много от предметите са направени от дърво и са запазени във вода на дъното на кладенец. Домакинските предмети, включително дървените мебели, са изключително необичайни находки, имайки предвид въглеродния материал, от който са направени.

Някои от артефактите ще оформят постоянната изложба, която ще бъде поставена в метростанцията, наречена „Общински театър“ в Пирея, в момента в процес на изграждане. На първо място сред всички намерени съкровища е изящна статуя без глава - която е намерена в дъното на древен кладенец (на снимката по-горе). Археолозите твърдят, че разрушаването на предметите може да е станало по време на римската инвазия в района или при христианизацията.

Изложбата ще включва и други древни артефакти, в допълнение към Хермес, заедно с точно копие на акведукта и автентични камъни от класическата  елинистическа епоха, намерени по време на разкопките.

3.    Съкровища от Минойската цивилизация, открити в Акротири, Санторини 

Изящно керамично охлювче и други предмети, намерени в Акротири

Изящна керамика беше открита в Акротири, древно селище на гръцкия остров Санторини, в началото на 2020 г. Повечето от откритията са свързани с ежедневието на хората, които са живели на острова преди вулканичната експлозия, унищожила по-голямата част на острова - и впоследствие минойската цивилизация на Крит.

Перфектно запазено охлювче, керамична черупка, демонстрира високото ниво на художествени постижения на тази цивилизация, в може би най-приятната находка от всички, показвайки, че изкуството е правено заради самото изкуство дори на отдалечения остров по време на античността.

Сред десетки други нови открития Министерството на културата отбелязва, че е намерен надпис, състоящ се от срички на писмото Linear A и идеограма върху обект, който е най-вероятно свързан с използването на сграда, също открита в Акротири.

4. Плочка с проклятие, намерена в Атински кладенец

Част от плочка с проклятие срещу Питий, поръчана от опонента му в атински съд, намерена от д-р Юта Строшек, Германски археологически институт

Друга страна на гръцката история показва плоча с проклятие срещу нещастник, наречен Питий, е открита в дъното на кладенец в центъра на Атина, квартал Керамейкос (Керамичен) от археолози от Германския археологически институт.

Общо тридесет добре запазени плочи с проклятия, датиращи от класическия период (преди 2500 години), бяха открити в древен кладенец, който първоначално беше разкопан през 2016 г., когато бяха открити други предмети от ежедневието - но не и плочите.

Върху древните плочки са гравирани проклятия, които атинските граждани са платили да бъдат направени срещу други хора - практика, която беше относително разпространена в древна Гърция.

5. Осем гроба са открити в Илия, близо до Олимпия през септември

Бронзовата урна, намерена в Илия, Гърция през септември 2020 г.

Четири правоъгълни гроба в Илия, всички облицовани със скали и три изключително големи погребални контейнера, наречени питои, бяха намерени на мястото, както и индивидуален ковчег, покрит с керамични плочки и мраморна надгробна плоча.

Вътре в един от питоите, които са били толкова големи, че често са били използвани като ковчези, археолозите са открили украсена с украса бронзова урна, заедно с нейната основа.

Урната се отличава с флорален дизайн на дръжките си, а лъвски глави запълват пространството между дръжките и джантата. В погребалния контейнер е намерено и бронзово огледало с релеф.

6. Нови останки, открити в пещерата Теопетра

Пещерата Теопетра

Пещерата Теопетра в Тесалия, Централна Гърция, е образувана през периода Горна Креда, 137 000 000 - 65 000 000 години преди сегашното време. Пещерата във варовика е била обитавана от периода на средния палеолит и новите открития дават нова представа за живота на ранната история на народите.

Според археолозите, пещерата вероятно е мястото на най-старата човешка конструкция на земята, тъй като находките сочат, че заслонът е бил обитаван още преди 130 000 години.

Неолитни жители на пещерата са яли пшеница и култивирани ечемик, маслини, леща и дива круша, наред с други. Те са упоребявали малко месо, най-вече от опитомени овце и кози (които представляват 60 процента от намерените кости), а също така отглеждали говеда, прасета и поне едно куче.

Около 11 % от костите, намерени в пещерата, принадлежат на елени, диви свине, мечки, зайци, диви котки и язовци, които са ловували. Костите от мечка, например, поразително, все още носят следи от ножове.

Общността също е изработвала украшения, пробивайки дупки в еленски зъби и черупки от близката река. Останки от пчелен восък също са намерени там. Най-новите открития показват, че приблизително 43 души са живели в пещерата Теопетра през епохата на неолита.

7. Череп от византийската епоха, показващ признаци на сложна хирургия, намерен на остров Тасос

Череп, показващ признаци на сложна хирургична намеса от 4-7 век сл. н. е.

Череп от протовизантийската епоха, открит от антрополозите в района на Палиокастро на остров Тасос, показва признаци на сложна хирургия и сред това, което беше открито тази година е един от най-шокиращите в цялата гръцка археология.

Черепът, датиращ от ранновизантийския  период - от четвъртия до седми век сл. н. е., носи следи от хирургически операции, които са „невероятно сложни“, според изследователя д-р Анагнастис Агеларакис, който преподава в университета в Аделфи.

Откритието е направено от изследователски екип на университета в Аделфи, ръководен от Агеларакис. Намерени и проучени са общо десет скелета на четири жени и шест мъже. Те вероятно са лица с висок социален статус.

„Според техните скелетно-анатомични характеристики както мъжете, така и жените са живели физически охолно... Много сериозните случаи на травма, претърпени както от мъже, така и от жени, са били лекувани хирургично или ортопедично от много опитен лекар-хирург с изключителна подготовка за лечение на травми. „Вярваме, че е бил военен лекар“, се казва в доклада.

8. Сграда от шести век пр. н. е., открита в Епидавър

Сграда от шести век пр. н. е. предшества сградата, построена непосредствено върху нея, която е от четвърти век пр. н. е. 

Археологическите разкопки, проведени през юли 2020 г., разкриха останките от още по-стара храмова сграда, намерена в светилището на Асклепий, богът на медицината, в близост до Толоса на древното място на Епидавър, извън Атина.

Частично разкопаната сграда, която е датирана към около 600 г. пр. н. е., се състои от приземен етаж с примитивна колонада и подземие, изсечено в скалата отдолу. Подът е от непокътната каменна мозайка, която е един от най-добре запазените образци на този рядък вид настилка, оцелял от тази епоха.

Находката се счита за значима, тъй като е предшествала впечатляващата сграда на Толос на същото място, чието собствено подземие е служило като хтонична резиденция на Асклепий и което е заменило новооткритата структура след 4 век пр. н. е.

Това показва, че почитането на Асклепий в Епидавър е започнало много по-рано, отколкото се е смятало досега и е имало същите хтонични черти, което променя известното за историята на региона като цяло.

9. Надписите и артефактите на Вриокастраки

Археолози от Катедрата по археология в Тесалийския университет откриха още по-важни артефакти това лято на Вриокастраки, малко скалисто островче близо до гръцкия остров Китнос, с останките на значителен град от ранновизантийския период.

В светилището са открити добре запазена керамика, украшения и женски фигурки, което кара експертите да смятат, че там е имало важен култ към женско божество.

Находките, публикувани наскоро в съобщение на гръцкото министерство на културата, включват и много епиграфски останки, които подробно описват историята на острова, непрекъснато населяван от 12 век пр. н. е. До 7 век сл. н. е.

Един от надписите, които учените считат за „много важни“, описва пират на име Глафкетис, който поема контрола над Китнос през 4 век пр. н. е.

Според наскоро открития артефакт Глафкетис е имал подкрепата на македонците, но в крайна сметка е бил принуден от атиняните да слезе от власт.

10. Осемнадесет милиона годишни вкаменени дървета на остров Лесбос

И накрая находка, която далеч предшества човешката история, но въпреки това е също толкова знаителна. В резултат на разкопки за отводнителни тръби за дъждовна вода в район близо до Сигри, в район на вкаменената гора на остров Лесбос, тази година са открити още четиринадесет вкаменени дървета.

Районът е обявен за защитен природен паметник през 1985 г., но дърветата, открити тази година, са изключително стари, датиращи от преди 18 милиона години.

Дърветата са били повалени от взривовете на вулканични експлозии и след това са били покрити с пепел. После поройни проливни дъждове са наводнили района, отмивайки както пепелта, така и отчупените частите от стволовете на дърветата. Гигантски кални потоци се свличали в долините и стволовете на дърветата са се натрупвали на последователни слоеве, където са се вкаменявали.

Професор Никос Зурос, директор на музея на вкаменената гора в Сигри, каза за откритието през лятото на 2020 г. „Стволовете бяха в много добро състояние на съхранение - те са впечатляващи трупи, разположени на последователни слоеве, един над друг“.

 Превод:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини