17 °C

Нови въпроси около павилиона, свързан с шахтата убиец

Нови въпроси възникват около павилиона на столичния бул. "Иван Гешов", незаконно прокараният ток към който уби 16-годишно момче на 14 януари. От документи, с които OFFNews разполага, става ясно, че директорът на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, е поискал  през май 2018 г. узаконяване на два павилиона, които нямат одобрени проекти и разрешения за ползване. Те обаче си стояли на това място от преди 1990 г. 

В текста на д-р Дечев се казва: 

В прилежащата площ на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД в София на бул. "Акад. Иван Гешов" №15, кв. 387Б, УПИ III (държавна собственост), са налични два преместваеми обекта - павилиони за извършване на търговска дейност, поставени върху бетонни площадки, вероятно преди 1990 г. Същите не притежават одобрени проекти и разрешения за поставяне. Във връзка с това, моля за Вашето компетентно становище относно необходимите действия с цел привеждане на посочените два преместваеми обекта в съответствие с нормативните изисквания. 

Това пише на 14 май 2018 г. тогавашният директор на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев до директора на ДНСК арх. Иван Несторов. Същото писмо на същата дата е изпратено и до подалия преди дни оставка главен архитект на район "Триадица" Иван Шишков, който си тръгна заради трагичния инцидент с 16-годишния Людмил. 

Павилионът е вписан в кадастъра, значи собственикът не е случаен човек, обясни Шишков по бТВ. „Павилионът е в терен на държавата – терен, който се управлява от болницата. Този павилион е там, благодарение на желанието на директора на болницата.  Когато през 2018 г. е започната процедурата за премахване на павилиона (по искане на предишния кмет на "Триадица" Николай Терзиев от ГЕРБ), директорът на болницата с писма е поискал тези два павилиона да бъдат узаконени, обясни Шишков без да уточнява, че едното писмо е било до него. Павилионът е попълнен в кадастралната карта. Не е ясно как е попълнен обект, който е преместваем, добави той. 

Така въпросите за павилиона-убиец стигат до МРРБ, към което е Агенцията по кадастър. Редът, накратко казано, е: геодезичните фирми, които изработват карта, заснемат същестуващите обекти и те се нанасят в нея. Кадастралната карта е реално снимка на същестуващото, която не поражда никакви права и не изследва законност на обекта. Поради това и от Столична община, и от район Триадица ги обявиха за незаконни. 

В наредбата за узаконяване на преместваеми обекти пък изрично пише - присъединяване към ток и вода. 

Елена Траянова, бивш началник на отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“ в общината, която през 2011 г. е подписала вместо арх. Шишков бележката, с която ЧЕЗ прокарва ток на павилиона, заяви днес, че не служебната бележка убива дете, а токът. Тя уточни, че със служебната бележка не се нарежда да бъде прокаран ток, а се препоръчва на ЧЕЗ да направи проучване. 

Източник: offnews

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини