Първа оставка след фаталния инцидент с 16-годишния Людмил, убит от токов удар

Главният архитект на район "Триадица" Иван Шишков ще напусне поста си, съобщи на пресконференция днес кметът на района Димитър Божилов. Преди дни 16-годино момче загина при инцидент с кабел на бул. "Ив.Гешов".

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова изнесе данни, според които петте преместваеми обекта на бул. "Ив. Гешов" до болницата "Св. Йоан Рилски" са незаконни.

Кметът Фандъкова каза, че през 2018 г. район "Триадица" констатира, че тези обекти са незаконни и започва процедура за премахването им. Констативните актове са изпратени в "Общински строителен контрол" за издаване на заповеди за премахване. Дирекцията открива пропуски и ги връща за поправка в района, който да ги издаде коректно. След това всички актове е трябвало да бъдат предоставени в "Дирекция общински строителен контрол" за издаване на заповеди за премахване. До този момент тези констативни актове не са предоставени.

Изпратили сме писмо до район "Триадица" спешно да се приключи тази процедура и да се издадат заповеди за премахване, обясни столичният кмет.

Районният кмет на "Триадица" Божилов каза, че е потресен от инцидента и че целта му е да се изяснят всички детайли по случая. Главният архитект на района не присъства на пресконференцията, но той ще напусне района, за да се изяснят фактите като морална човешка постъпка, каза Божилов. Иван Шишков е главен архитект на "Триадица" от 2008 г.

По думите на Божилов район "Триадица" е отговорил на писмата на Столичната община до тях като районната администрация е посочила в тези писма, че на територията на "Триадица" има 23 преместваеми обекта. От тях 11 не са били налични към момента на проверките, останалите шест не са с точни координати, а за още шест не са съставени констативни актове.

Относно бележката, за която кметът Фандъкова вчера посочи, че е била подписана със запетайка за узаконяването на обектите, Божилов каза, че тя е била издадена и подписана, когато главният архитект на "Триадица" не е бил на работа. Самият Шишков твърдял, че не я е подписвал, каза Божилов. Кой я е подписал и каква е съпричастността към този документ ще констатират разследващите органи, каза Божилов.

Той съобщи още, че преместваемите обекти на бул. "Ив.Гешов" са там от 90-те години. Според него имало съмнения по тяхната законосъобразност и е важно разследващите органи да разкрият истината.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    АП
    а пре цялото това време
    0 0
    08:13, 19 фев 2021
    фъндъкова си чешеше шундата. така ли. или пълнеше шкафчето на простака
Последни новини