Всички ученици от V до XII клас от Пловдивска област минават на онлайн обучение

Всички ученици от пети до дванадесети клас в учебните завадения на територията на област Пловдив преминават на дистанционно обучение за две седмици от 15 март. Това реши на свое заседание Областният кризисен щаб – Пловдив след като обсъди епидемичната ситуация и заболеваемостта от ковид през последните дни.

С друго решение се забранява посещението на малолетни или непълнолетни лица без придружител  в заведенията за хранене и развлечения. Предложението е на председателя на ОКЩ Дани Каназирева.

Същевременно продължава да е в сила и изискването, малолетни и непълнолетни лица да посещават  търговските центрове, включително търговски центрове тип МОЛ, също само с придружител.

„През цялата пандемия се опитвам да пазя баланс и да не създаваме излишна паника. Не съм спряла да комуникирам с браншовите организации на местно и национално ниво и всяко решение е предварително обсъдено с тях. Винаги съм подкрепяла търговските обекти и центрове и съм се опитвала да ги защитя като същевременно не допускаме риск за ситуацията в Пловдив и областта. Но сега моля, всички да проявим разум, разбиране и подкрепа на решенията на Областния кризисен щаб, призова председателят му Дани Каназирева. По думите й те са изпълними, не са тежки и зависят от всички нас.

От своя страна директорът на ОД на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев заяви, че още от днес ще има полиция пред всички търговски обекти  и контролът ще бъде стриктен.

 „Мерките за учениците са навременни, решенията са балансирани и ще преценим след две седмици какво  да се предприеме , обясни Иванка Кирков, началник на РУО- Пловдив.

„Продължава ваксинацията в Пловдив и областта като вече над 25 хиляди души са ваксинирани. Ще направи всичко възможно всеки желаещ да бъде имунизиран. Вече има мобилни екипи в Карлово и Сопот, където е най-сериозно положението със заболеваемостта, обясни директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева.

От Щаба припомнят, че е в сила и изискването управителите на хранителни и нехранителни магазини да създадат организация за спазване на действащите противоепидемични мерки, в това число осигуряване на дистанция между лицата и контрол на броя на клиентите в съответния обект, съобразно определения брой посетители с решения на Областен кризисен щаб.

Възлага се на  кметовете на общини и съответните Общински кризисни щабове контрола при провеждане на масови мероприятия, както и съгласуването им с Областния кризисен щаб.

„Не искам да стигаме до затваряме и допълнителни ограничения. Но разчитам всеки един обект и заведение да създадат собствена организация. Знам, че който иска да заобиколи мерките, може да го направи, но така вредим на самите нас. От всички нас зависи да опазим здравето си, но и да не пострада икономика ни. Вярвам, че можем да се справим. Да оставим езика на омразата и да бъдем единни, призова още председателят на ОКЩ.

Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини