Акад. Петрунов: Смъртността у нас от COVID-19 е необяснима, вирусът ще мутира безкрайно

Българинът не вярва на тези, които го управляват от години и нежеланието да ти нареждат отгоре води до отказ от имунизация. Ваксинацията срещу коронавируса да бъде задължителна за учителите, здравните работници, пожарникарите, транспортни работници, които контактуват с много хора. За това призова по bTV имунологът, акад. Богдан Петрунов.

"Нищо не може да се справи по-добре освен имунизацията, иначе ще продължаваме да се гърчим не с месеци, а с години", категоричен беше той.

Преболедувалите пък е добре да се ваксинират от 8 до 12 месеца след оздравяването, препоръча имунологът. Като аргумент за това експертът изтъкна, че и при прекарване на заболяването, и при ваксинирането "имаме един добър имунитет, но имунитетът след ваксина е много по-целенасочен, по-активен и по-специфичен". 

Смесването на ваксините даже е по-ефективно, каза ученият, като добави, че ваксините предпазват не само от COVID-19, но и от други циркулиращи вируси.

Акад. Петрунов призна, че смъртността от болестта в България е тревожно висока.

"Две цифри ме тревожат много - броят на починалите и хората в интензивните отделения, които са над 300-400. Това вече е много сериозен въпрос", каза ученият по bTV.

Той направи сравнение с Япония, която има десет пъти по-голямо население от нас, а починалите от коронавирус там са не повече от 18 хил. души, докато в нашата страна са над 19 000 жертвите на болестта. Богдан Петрунов беше категоричен, че няма как да обясняваме тази висока смъртност у нас от COVID-19 само с хроничните заболявания на българина.

 Имунологът препоръча категорично имунизирането на децата над 12 години. Това е безспорно, добави той и отново даде пример с практиката по света - в Китай вече ваксинират децата над 3 години, а в САЩ ще въвеждат имунизация при шестмесечните бебета.

Акад. Петрунов изказа недоумение от факта, че у нас само 50% от медиците и едва 30 на сто от учителите са ваксинирани. "За мен това е просто необяснимо", коментира той факта, че лекари се обявяват против ваксинацията срещу коронавируса.

"Ваксинацията ще ни предпази, тя намалява възможността за мутация на вируса, това трябва да се разбере", подчерта имунологът. И добави, че това мутиране на вируса ще бъде безкрайно, защото еволюцията му е нормален биологичен процес. "В това няма никакво съмнение", прогнозира академикът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ак
    академик Петрушев
    11 -1
    09:55, 2 сеп 2021
    В страни с три поставени дози се гърчат по-силно, отколкото в България, където ваксинираните са много малко.
    • Фа
      Фармамафията
      6 -1
      10:37, 2 сеп 2021
      Яко е вкопчила нашите политици, академици и математици. Без бой и осакатяване тая работа няма да се оправи за съжаление.
  • 2
    Да
    да, прав сте
    12 -1
    10:14, 2 сеп 2021
    Израел в момента пак има рекордно количество болни, отново.Нищо че населението е ваксинирано с 2 дози вече повече от 60%. На всичкото отгоре са сложили на 2 милиона човека трета доза и пак много смъртни случаи и много болни. Този академик не знае какво говори. Вече излезаха толкова много изследвания че имунитета на преболедувалите е много добър и вероятно доживотен. Тоя седнал да обяснява че и който е изкарал заболяването пак трябва да си сложи ваксина. И бебетата трябвало да се ваксинират, ненормалник! Пари, пари, пари ....
    • Го
      Говорете
      2 0
      14:00, 2 сеп 2021
      Говори така ,защото знаят кой ще излезе да говори днес , и пред вратата или преди това сметката е платена !
  • 3
    Ме
    Меркел
    5 -1
    10:39, 2 сеп 2021
    Задължаването за ваксинация е нарушение на човешките права!
  • 4
    Ст
    Старите комунисти
    1 -2
    10:41, 2 сеп 2021
    Така лъжеха и със Чернобил. Няма нищо, няма нищо и накрая голям проблем. Същото е сега и с ваксините. Времето ще покаже. Отговорните за решенията ги знаем този път.
  • 5
    Хо
    хора, пазете се
    5 -2
    11:47, 2 сеп 2021
    Хора, пазете се.Този вирус убива.В нашите болници не се справят добре.Не знам по какви протоколи лекуват, но фактите сочат че пак сме първи по смъртност.Няма какво да са изненадани, просто лекарите в болниците не се справят добре.А личните лекари ..., хубаво е да обръщат повече внимание на пациентите си.Внимавайте, страшно е.Ако искате се ваксинирайте, това си е ваша работа, но се пазете.Заболяването е коварно.
    • Ха
      хаймана
      0 0
      14:50, 2 сеп 2021
      Добре, бабо.
Последни новини