Заведенията: Предложената компенсация е меко казано смехотворна

Представителите на заведенията не са доволни от предложението на Министерството на туризма за компенсация на фирмите, засегнати от ограниченията, заради пандемията. По техни разчети се очаква компаниите да получат средно по 600 лева еднократно от предвидените в бюджета на министерството с актуализацията на държавния бюджет общо 30 млн. лева в подкрепа на туристическия бизнес. Това съобщи за БТА председателят на Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ Емил Коларов. Ръководствата на Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и на Сдружението са имали среща с министъра на туризма Стела Балтова.

От браншовите организации са категорични, че остават в протестна готовност. По-рано днес БАЗ и СЗБ съобщиха, че "предстои сериозна организация с колегите от транспортния сектор за масовия протест на 28 септември". Обмислят се и протести в Благоевград във връзка с проявен според тях полицейски произвол в заведения в града.

Предложената компенсация е меко казано смехотворна, защото разбрахме, че има 30 млн. лева, които са отделени за нашия бранш, които да бъдат предоставени като компенсации за бизнеса чрез специална програма. Разделени на 50 000 фирми, са средно по 600 лева, коментира Коларов и допълни, че това е подигравка. Казахме, че не ги искаме тези пари, да ги дадат на някой, на който може да му свършат работа, а нас да ни оставят да работим, каза Коларов.

От организациите по-рано днес съобщиха, че целта на срещата в министерството е била обсъждане на разработването на схема за държавна помощ, съгласно чл. 112 от Закона за държавния бюджет. Въпросният член предвижда държавна помощ за предприятия със спад в оборота най-малко 30 на сто в сравнение с 2019 г. и безвъзмездна помощ до 30 000 лева. Според фирмите 30 процента спад в оборота и подкрепа "до 30 000 лева" означава фалит.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини