Обсъждат посещение в заведенията със здравен сертификат

Да отпаднат всички ограничения за капацитет и работно време за дейностите, засегнати от заповедта на здравния министър, като те да могат да се посещават от хора, които са ваксинирани, или имат: антигенен тест, документ, че са преболедували, бърз тест, който да се поеме от държавата, или PCR тест. Това предлагат от туристическия бранш, съобщи пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес имаха среща с министъра на туризма Стела Балтова за обсъждане на разработването на схема за държавна помощ, която за бизнеса е крайно недостатъчна.

Предложението ще бъде обсъдено в четвъртък на нова среща на бизнеса, с участието на министрите на туризма и на здравеопазването, съобщи Алибегов.

Целта е да няма затворени бизнеси и държавата да не се чуди откъде да вземе пари в тяхна подкрепа, обясни той, като изтъкна, че предвидените с актуализацията на бюджета 400 млн.лева няма да стигнат за всички пострадали дейности.

Алибегов потвърди, че браншът остава в стачна готовност и допълни, че протестите нямат политически характер, а са насочени срещу ограничителната заповед на здравния министър, която според бранша е дискриминационна.

Друго предложение на бизнеса е да се предоставя ваучер, от порядъка на сто лева, на всеки ваксиниран, който да може да се използва за посещение на кино, ресторант, музей, театър, фитнес, което ще е вид стимул за хората, каза Георги Рачев, заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Парите за ваучерите могат да се намерят от предвидените в актуализацията на държавния бюджет средства за затворените бизнеси.

Най-голямата помощ е браншът да бъде отворен, заяви Теодора Жилкова, изпълнителен директор на Българското конгресно бюро.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ве
    Венци
    5 -2
    10:07, 21 сеп 2021
    Тези ресторантьори ако искат да изгубят младите си клиенти - те четат и разбират колко са вредни ваксините, и как хора умират от тях - с тези 100 лева няма как да ги подмамите - ще фалирате. В Благоевград направиха това което трябва да се прави ! А кина, театри, музеи - тях не сте ги питали - как говорите от чуждо име - културата не може да изчезне - това не е плюксане и пиене. Васкинираните са малко - това е неизпълнимо. Ще ви загине бизнеса - ще загубите клиенти и работа. Щом взимате акъл от тъпия запад - стойте гладни - но не намесвайте културата и спорта. (България е отровена заради ЕС и НАТО. Народът мрази тези западни боклуци. Убийците на Капитан Петко пак са на власт. За мене е обидно, че гърците имат самостоятелна политика и мачкат всички наред - за разлика от българските уж управници. В блока имаме гърци - комшии - и затова много ме е яд ! Продажната българска политическа сган - иде ми да ги смажа от бой. Аз съм по-умен от тях. Аз никога не съм си давал гласа за националните предатели, които са печелили изборите!
    • Ве
      Венци
      0 -2
      10:48, 21 сеп 2021
      Това май е манипулация на сайта. Постъпих емоционално. Алибегов беше казал, че при толкова малък брой ваксинирани - е невъзможно да се приложи зелен сер-кат !
    • Алигбегов се изметна като чамова дъска
  • 2
    Co
    covid mania
    4 -1
    10:10, 21 сеп 2021
    Идиотията все повече се разраства.
    • Ид
      ИДИОТИЯТА
      4 -1
      10:27, 21 сеп 2021
      Е организирана
  • 3
    Бр
    Бреза
    4 -4
    10:11, 21 сеп 2021
    От ковид са умрели повече отколкото от ваксини! Сега короната разболява младите и вече има няколко случая на млади умрели от корона.
    • Сп
      СПРИ ТЕЛЕВИЗОРА
      4 -1
      10:28, 21 сеп 2021
      FDA американската агенция по лекарства призна на 16 септемри че на всеки 1 милион набодени 411 умират. Има го на 8 часов запис на живо. Не мога да го кача тук.
Последни новини