Втората степен на ракетата на Мъск ще падне на Луната

През 2015 г. SpaceX изстреля с Falcon 9 сателита DSCOVR - Deep Space Climate Observatory, който е в орбита около точката на Лагранж L1 на системата Земя-Слънце. Втората степен на ракетата по време на тази мисия набра достатъчно скорост, за да избегне падането на Земята, но твърде малка, за да напусне системата Земя-Луна и да стане спътник на Слънцето.

Сега любители, наблюдаващи космически обекти, са открили, че втората степен скоро трябва да се сблъска с Луната. Техните изчисления се основават на публично достъпни сателитни данни от Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана. Към тези данни ентусиастите добавят свои собствени изчисления, например за ефекта на светлинното налягане. "Тези непредвидими ефекти са много малки, но тяхното въздействие ще се натрупва между сегашния момент и времето на падането", пише Бил Грей, един от авторите на проекта.

Според аматьорите, втората степен ще падне на 4 март в района на лунния екватор от другата страна на Луната. Това падане може да се използва за научни цели, тъй като в резултат лунен материал ще бъде изхвърлен в космоса, и може да бъде изследван с помощта на орбитални апарати. НАСА вече многократно е разбивала космически апарати на Луната с подобна цел.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини