Експерт: Очакваме проста бюлетина на вота, за да се справим лесно с машината

„Възможно е бюлетината да бъде толкова опростена, че и хора, които се справят само с дистанционното вкъщи, да могат да гласуват. Това вече е в компетенциите на ЦИК”, каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Румяна Дечева от Обществения съвет на ЦИК.

Тя разясни, че навсякъде, където има 300 или над 300 избиратели, ще има машини и на предстоящия вот. Тези секции няма да се допълват с хартиени бюлетини. С такива ще се гласува в по-малките секции.

„Изборите вече са доста рутинни. Не очакваме никакви изненади и проблеми с организацията на вота”, подчерта още Дечева, като изрази съжаление, че в отишлото си НС е била вложена сериозна енергия да се подкопае доверието към досегашния начин на гласуване.

„Беше ни внушено от политически субекти, че няма да се справим с този машинен вот, което не се основава на никакво конкретно проучване”, посочи експертът. Според нея точно преди избори някои от политическите субекти си позволяват "да оправдават собствените си евентуално слаби резултати с начина на гласуване", което по думите ѝ е непочтено.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини