Във вечната замръзналост откриха неизвестен на науката вирус

Екип от френски, немски и руски учени откри няколко вируса в сибирската вечна замръзналост. Един от най-древните те успяват да "съживят", но сред откритите има и един неизвестен на науката до момента.

Вирусите са открити на различни места, включително в червата на древен вълк, в козината на мамут и във вечната замръзналост, каза разказват учените в статия, приета за публикуване в списание Viruses.

Една четвърт от северното полукълбо е покрита от постоянно замръзнала земя, наричана вечна замръзналост. Поради затоплянето на климата, необратимото размразяване на вечната замръзналост освобождава органична материя, замръзнала до милион години. Повечето от нея се разлага на въглероден диоксид и метан, което допълнително засилва парниковия ефект.

Част от тази органична материя също са съживени клетъчни микроби (прокариоти, едноклетъчни еукариоти), както и вируси, които са останали латентни от праисторически времена.

Докато литературата изобилства от описания на богатите и разнообразни прокариотни микробиоми, открити във вечната замръзналост, не е публикуван допълнителен доклад за "живи" вируси след двете оригинални проучвания, описващи питовирус (през 2014 г.) и моливирус (през 2015 г.).

Това погрешно предполага, че подобни събития са редки и че "зомби вирусите" не представляват заплаха за общественото здраве, считат учените.

За да приближат тази оценка до реалността, те докладват предварителните характеристики на 13 нови вируса, изолирани от 7 различни древни проби от сибирска вечна замръзналост, 1 от река Лена и 1 от криозол от Камчатка. Тези вируси принадлежат към 5 различни класа, заразяващи Acanthamoeba spp. но неоткривани преди това във вечна замръзналост - пандоравирус, цедравирус, мегавирус и пакманвирус, и нов щам на питовирус.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини