Шарл Мишел пред ООН: ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо - това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след като участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН по време на годишната среща на организацията в Ню Йорк.

Войната в Украйна е сред акцентите в дневния ред на форума. Мишел изрази мнение, че не бива да има безнаказаности, че Русия трябва да бъде убедена да изпълни международните ангажименти, които е поела. Той се обърна и специално към Китай, като поиска подкрепата му за прекратяване на войната. Китай се въздържа при общото гласуване на на 193-членното Общо събрание, което с голямо мнозинство поиска Москва да изтегли войските си от Украйна и да спре сраженията.

"Украйна е местопрестъпление и извършителят е в тази стая. Вие знаете кой е той. Кремъл мечтае да възстанови старата Руска империя. След Украйна, кой ще бъде следващият? Бих искал специално да се обърна към уважаемия представител на Китай - вие предупредихте Русия да не използва ядрени оръжия и ние приветстваме това. А сега Ви молим - нека стигнем по-далеч, нека обединим силите си, за да убедим Русия да сложи край на тази престъпна война, който наранява толкова много хора", подчерта Шарл Мишел, председател на ЕС.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини