България, Румъния и Турция заедно чистят мините в Черно море

България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в Черно море. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в рамките на форум, посветен на перспективите за мир в Украйна и стратегиите за сигурност в Черно море.

Пред журналисти военният министър уточни, че се договарят малки детайли, но не се предвижда в операцията да се включат украински сили. Тагарев разчита, че операцията ще стартира в близко бъдеще, тъй като тя ще допринесе както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, така и ще допринесе за износа на зърно от Украйна, което е изключително важно не само за Украйна, а и въобще за сигурността на изхранването в голяма част от света.

Военният министър проф. Тодор Тагарев коментира и инвестиционната програма за развитие на армията до 2032 г. ще бъде внесена в края на ноември месец в Народното събрание. Промени в програмата ще има - някои промени ще бъдат приоритизиране на по-високо ниво, някои ще останат по-отдалечени в бъдещето, а един или два проекта ще отпаднат, каза той пред журналисти, след като участва в международна конференция на тема "Спечелване на мира в Украйна"

Предвижда се да има и дронове в инвестиционната програма за развитие на армията до 2032 г. Дори и в момента българската армия използва дронове, като дори има обществени поръчки, сключени за различни типове дронове конкретно за сухопътни войски. Използването на такива дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в програмата, уточни Тагарев. Припомняме, че от т.нар. съвещание по националната сигурност при президента Румен Радев, което не беше Консултативен съвет по национална сигурност, излезе искането на държавния глава българската армия да използва модерни средства, като дронове.

Военният министър уточни още, че ще се увеличи бойния състав в многонационалната бойна група до ниво бригада - до около 5 000 военнослужещи, когато е необходимо. В момента обаче се работи по конкретизацията на регионалните планове, които предвиждат използването на многонационални бойни групи. Тагарев не очаква сериозно увеличение на присъствието на българска територия - в момента в България има около 1 000 военнослужещи от различни страни. Ако военната обстановка продължи да бъде напрегната, военнослужещите на съюзниците у нас ще се увеличат до около 1 500.

За новата военна база в Кабиле, Тагарев заяви, че има такова предложение и се работи по него. Някои партии обаче използват казуса за предизборни цели, които нямат нищо общо с начина, по който България е решила на практика чрез консенсус да гарантира своята сигурност.

По темата за напрежението между границата на Ливан и Израел, Тагарев отказа да коментира. Той увери, че няма притеснение за бежанска вълна от Израел и рискът затова е много нисък. Към настоящия момент няма необходимост да се увеличават допълнително силите за защита на българо-турската граница. Ако има вероятност за непосредствено увеличаване на мигрантския натиск, МВР има готовност да увеличи силите на границата, за да се справим с един евентуален по-висок натиск, но това не е на близкия хоризонт, категоричен бе военният министър.

Тагарев посочи, че това, което се знае за взрива в болницата в Газа, той не е израелски, в конкретика обаче не е редно да коментира. "Войната винаги е била хибридна, но всички други военни инструменти са били подчинени на военните действия. В случая с хибридната война водещото е комуникацията и пропагандата и военните действия на такъв тип организации като "Хамас" са подчинени на пропагандната концепция как да убедят световното обществено мнение в правотата си", коментира още военният министър.

Тагарев е сигурен, че дори и след ротацията на правителството през март месец и дори и той да не е повече министър, неговите политики в сферата на отбраната ще продължат.

Тагарев добави още, че няма информация да има български заложници в Газа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини