"Хъбъл" изпрати снимки на комета "без глава"

Ремонтираният и обновен космически телескоп "Хъбъл" е направил снимки на загадъчната комета "без глава" P/2010 A2, която, според американски учени, на практика е следа от сблъсък на два астероида, съобщи РИА "Новости", цитиран от БТА.

На снимките се виждат странни X-образни подобни на ленти структури вместо обичайната глава на комета, се казва в съобщение на НАСА. За пръв път кометата, получила обозначението P/2010 A2, е била открита на 6 януари от американски астрономи от центъра Линкълн за изучаване на астероиди, които се доближават към Земята (LIncoln Near-Earth Asteroid Research - LINEAR). 

Вниманието на учените е било привлечено от необичайната орбита, която е присъща на астероидите, а не на кометите. Снимки с телескопи са показали, че небесното тяло има добре развита опашка, но няма кондензация там, където се намира ядрото. От фотографиитте, направени с "Хъбъл", се вижда, че ядрото на кометата P/2010 A2 е извън кометното хало, в което трябва да се намира.

Подобно нещо досега не е наблюдавано при кометите. Според учените ядрото е около 140 метра. Астрономите предполагат, че опашката се е образувала от сблъсък на две небесни тела.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини